Tečaj dolara dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 9 i pol mjeseci, bliži se kraj ere jeftinog novca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. kolovoz 2021. u 10:19
Foto: pixabay

Zapisnik s posljednjeg zasjedanja Feda, objavljen u srijedu pokazuje da monetarni dužnosnici razmatraju već ove godine smanjiti program otkupa obveznica.

Na svjetskim deviznim tržištima tečaj dolara prošloga je tjedna porastao na najvišu razinu od početka studenoga lani, poduprt izgledima skorašnjeg stezanja monetarne politike u SAD-u, no investitori ga kupuju i kao sigurno utočište jer se pribojavaju da će novo širenje covida-19 usporiti globalni oporavak.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje tečaja dolara prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, protekloga tjedna porastao je 1 posto, na 93,491 boda, ostvarivši najveći tjedni dobitak u zadnja dva mjeseca. Tijekom tjedna dosegnuo je i 93,73 boda, najvišu razinu u proteklih 9,5 mjeseci.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,2 posto, na 109,80 jena.

Američka je valuta porasla i u odnosu na europsku, za 0,8 posto, pa je euro na kraju tjedna iznosio 1,1697 dolara, nadomak najniže razine u 9,5 mjeseci od 1.1665 dolara.

“Pad dioničkih tržišta i spuštanje cijena strateških roba znače samo jednu stvar – snažniji dolar jer investitori traže utočište za svoj kapital”, ističe Jeremy Thomson-Cook, ekonomist iz tvrtke Equals Money.

Dolar, naime, podupiru zabrinutosti investitora da bi širenje delta varijante covida-19 moglo naštetiti rastu globalnog gospodarstva i to baš u vrijeme kad se vodeće središnje banke pripremaju za početak moentarnog stezanja, čime će završiti era jeftinog novca. Pritom ipak očekuju da će rast najvećeg svjetskog gospodarstva biti robusniji u odnosu na ostale vodeće ekonomije, pa i s te strane dolar izgleda privlačnije za ulaganje od ostalih valuta.

Zapisnik s posljednjeg zasjedanja Feda, objavljen u srijedu pokazuje da monetarni dužnosnici razmatraju već ove godine smanjiti program otkupa obveznica.

Dužnosnici Feda idućega tjedna okupit će se na redovitog godišnjem sastanku u Jackson Holeu, a investitori se nadaju da će dobiti preciznije naznake kad će točno započeti zaoštravanje monetarne politike – već od rujna ili nešto kasnije.

“Kratkoročno, očekujemo da dolar još malo aprecira. Vjerujemo da će snažan rast američkog gospodarstva u usporedbi s ostali, najvažnijim ekonomijama u svijetu te postupno stezanje monetarnih politika podupirati rast dolara”, procjenjuje Jonas Goltermann, analitičar u Capital Economicsu.

Komentirajte prvi

New Report

Close