Stranci povukli 175 miljuna eura dividendi, pet puta manje nego lani

Autor: Jadranka Dozan , 04. listopad 2020. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Drugo tromjesečje obično je i “glavna sezona” isplata dividendi, a u ta se tri mjeseca ove godine iz Hrvatske odlilo 129 milijuna eura nasuprot lanjskih 612 milijuna, dok se ukupna zadržana dobit povećala.

Kroz isplate dividendi po izravnim stranim ulaganjima u prvoj polovici godine u inozemstvo se odlilo 175 milijuna eura. U istom razdoblju 2019., strani su ulagači na ime dividendi povukli 913 milijuna eura. Peterostruko manji iznos u dobroj mjeri je posljedica zabrane isplate dividenda domaćih banaka, što je početkom drugog tromjesečja naložio HNB kao jedan od odgovora na pandemiju Covid-19. Drugo tromjesečje obično je i “glavna sezona” isplata dividendi, a u ta se tri mjeseca ove godine iz Hrvatske odlilo 129 milijuna eura nasuprot lanjskih 612 milijuna, dok se ukupna zadržana dobit povećala.

U HNB-ovu komentaru platnobilančnih kretanja za drugi kvartal ističe se da je poboljšanje salda na računu primarnog dohotka za oko 400 milijuna eura mahom posljedica manjih rashoda od izravnih vlasničkih ulaganja, odnosno smanjenja dobiti banaka i poduzeća u stranom vlasništvu, ponajprije u farmaceutici, turizmu i trgovini. Kad je riječ o računima tzv. sekundarnog dohotka i kapitalnih transakcija, bilježi se blago povećanje viška u odnosu na drugi isti lanjski kvartal, i to najviše zbog rasta neto prihoda od transakcija s proračunom EU-a, dok se neto prihod na osnovi osobnih transfera smanjio.

Ukupno je na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u drugom kvartalu ostvaren manjak od 320 milijuna eura (lani blagi plus), što je u prvom redu posljedica snažnog pada neto izvoza (turizam), dok je robna razmjena (zbog većeg pada uvoza nego izvoza) djelovala blažavajuće.

Komentirajte prvi

New Report

Close