Strah od Brexita više ne postoji na Londonskoj burzi

Autor: Tomislav Pili , 07. lipanj 2018. u 22:01
Indeks FTSE 100 među mjerilima je s najboljom izvedbom u Europi prošloga mjeseca, Fotolia

Indeksi britanskog dioničkog tržišta na rekordnim razinama.

Investitorima u britanske dionice u potpunosti je nevažno što Ujedinjeno Kraljevstvo idućeg proljeća i službeno izlazi iz Europske unije, ako je suditi po rekordnoj vrijednosti indeksa Londonske burze. Zahvaljujući slaboj funti i valu spajanja i preuzimanja britanskih tvrtki, ali i zabrinutosti za stabilnost eurozone s druge strane, britanske dionice u potpunosti su izbrisale gubitke ostvarene tijekom veljače i ožujka.

Među najboljima

Dok su dionice iz eurozone zaključile svibanj s minusom od 2,5 posto, FTSE 100 među indeksima je s najboljom izvedbom prošloga mjeseca zabilježivši rast od 2,2 posto. K tome, za ovu je godinu također u pozitivnom području, a još je u ožujku bilježio 10 posto minusa za 2018. godinu. Podsjetimo, britanske dionice nisu bile u fokusu investitora uslijed nesigurnosti kako će proteći pregovori o “razvodu” Otoka i kontinentalne Europe.

 

2,2posto

porastao je indeks FTSE 100 u svibnju

Međutim, upravo je Brexit doveo do pada vrijednosti funte što je pak jedan od glavnih razloga rasta cijena dionica. Naime, tečaj funte i dalje je oko 10 posto niže od razine netom prije referenduma o članstvu u Europskoj uniji u lipnju 2016. godine. Slabiji tečaj posebno se odražava na dionice kompanija iz izvozno orijentiranog indeksa FTSE 100. Slaba funta privlači i strane kompanije da preuzimaju britanske. Prema podacima Thomson Reutersa, u dosadašnjem dijelu godine već je postignuta rekordna vrijednost spajanja i preuzimanja britanskih kompanija od 260 milijardi dolara.

Tako je japanska Takeda odlučila preuzeti farmaceutsku kompaniju Shire za 62 milijarde dolara. Lanac supermarketa Sainsbury planira za 10 milijardi dolara preuzeti konkurenta Asdu koji je u vlasništvu američkog Walmarta, a bankovna grupa CYBG mjerka konkurentski Virgin Money. Da se percepcija britanskih dionica mijenja govori i podatak da analitičari velikih banaka sve češće podižu svoje preporuke.

Najgore je prošlo

Analitičari Morgan Stanleyja u svibnju su poboljšali svoje preporuke za dionice na Londonskoj burzi dok su Deutsche Bank, Citi i UBS Wealth Management podigli svoje preporuke još u travnju. Justin Oneukwusi, fond menadžer u tvrtki Legal & General Investment management, ističe za Reuters kako je njegova tvrtka također smanjila izloženost britanskim dionicama nakon referenduma o Brexitu iz razloga upravljanja rizikom.

Međutim, Oneukwusi ističe kako je i dalje oprezan prema toj vrsti imovine te kako nije sve idealno u vezi britanskih dionica u srednjem roku. “Brexit i dalje visi nad Britanijom, a iako možemo polemizirati o dugoročnom utjecaju na britanske kompanije, rizik Brexita će se odmah odraziti na valutne tečajeve kroz tranzicijski mehanizam. Očekujemo da tečaj funte ostane volatilan i to će zauzvrat imati utjecaja na britansko dioničko tržište”, ocjenjuje Oneukwusi.

Dio investitora smatra da je najgore razdoblje prošlo. “U posljednje dvije godine britanske tvrtke – posebno iz sektora maloprodaje – našle su se pod pritiskom na dioničkom tržištu zbog brojnih upozorenja u vezi pada financijskih rezultata. Mislimo da će se to ove godine poboljšati”, ističe Stephen Macklow-Smith, voditelj analize europskih dionica u JPMorgan Asset Managementu.

Komentirajte prvi

New Report

Close