Slažu se svi analitičari: 2013. će biti peta recesijska godina

Autor: Petra Bulić , 17. travanj 2013. u 19:30
2,8 posto stopa inflacije koja se očekuje u ovoj godini

Unatoč padu BDP-a dvanaest anketiranih analitičara ove godine očekuje pad nezaposlenosti i proračunskog deficita.

Najnoviji konsenzus vodećih analitičara potvrdio je kako će s padom BDP-a od 0,2 posto 2013. godina za Hrvatsku biti peta recesijska godina za redom.

Analitičari koji sudjeluju u mjesečnoj anketi FocusEconomicsa (www.focus-economics.com) ponovno su, naime, srezali prognoze: prije tri mjeseca njihov je konsenzus za ovu godinu najavljivao rast od 0,3 posto, u ožujku stagnaciju, da bi sada prognoza dobila negativni predznak. Pritom je najpesimističniji bio UniCredit, vlasnik Zagrebačke banke, koji očekuje pad od 0,8 posto, dok je najoptimističniji bio Deutsche Bank s rastom od jedan posto. Rast hrvatskog BDP-a za ovu godinu očekuju još samo analitičari JP Morgana (0,5 posto) i ING (0,1 posto). Oporavak nas očekuje tek slijedeće godine, i to s rastom BDP-a od 1,3 posto, konsenzus je analitičara. Ipak, i prognoze za 2014. su smanjene u posljednjih mjesec dana, i to za 0,1 postotni poen. Oporavak u 2014. očekuje svih 12 analitičkih kuća, koje očekuju rast između 0,7 (UniCredit) do 1,8 posto (JP Morgan). Inače, ocjena analitičara identična je najnovijim očekivanjima MMF-a, koji je ovoga tjedna ranije prognozirani rast BDP-a od 0,7 posto sada izmijenio u pad od 0,2 posto.

Vlada se, pak, i dalje drži svog optimizma: prema posljednjoj, u veljači korigiranoj prognozi, očekuju rast od 0,7 posto. Ipak, analitičari u anketi FocusEconomicsa za ovu godinu najavljuju dva pozitivna trenda: smanjenje nezaposlenosti, sa 21,1 na 20,2 posto radno aktivnoga stanovništva, i discpliniranu Vladu za koju očekuju da će nastaviti rezati proračunski deficit, sa 4,3 na 4,2 posto BDP-a. S druge strane, očekuju da će javni dug nastaviti rasti sve do 2015. kad će premašiti ključnu granicu od 60 posto BDP-a.U 2013. bismo konačno trebali dočekati promjenu trenda pada industrijske proizvodnje. Naime, očekuje se da će nakon lanjskog minusa od 5,1 posto, ove godine industrijska proizvodnja pasti tek 0,1 posto, a 2014. zatim porasti 2,5 posto.  Ove godine nastavit će se pad potrošnje kućanstava (za 1,1 posto), koja je, kako se ističe u analizi, i uzrokovala brži pad BDP-a u zadnjem kvartalu prošle godine. No, za 2014. ipak se očekuje skroman rast  potrošnje od 0,8 posto. Za 2013. analitičari očekuju usporavanje inflacije sa 4,7 posto zabilježenih lani na 2,8 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close