Slab interes banaka za novac HBOR-a

Autor: Tin Bašić , 11. listopad 2012. u 22:00
Anton Kovačev, predsjednik Uprave domaće razvojne banke/PXL

Za program ‘Razvoj gospodarstva’ ponuđeno 500 milijuna kuna, a uzeto tek 345 milijuna.

Domaće poslovne banke nisu se previše zanimale za aukciju Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) koja je održana u četvrtak. HBOR je bankama na raspolaganje stavio 500 milijuna kuna.

No interes banaka bio je slab i njih pet je preko osam ponuda tražilo ukupno 345 milijuna kuna za program HBOR-a "Razvoj gospodarstva". Od toga je 50 milijuna kuna pristiglo za kredite poslovnih banaka u kunama i 195 milijuna kuna za kredite poslovnih banaka uz valutnu klauzulu. "Unatoč naporima HBOR-a da povoljna kreditna sredstva budu što prije na raspolaganju hrvatskim gospodarstvenicima poslovne su banke i ovoga puta iskazale manji interes u odnosu na visinu ponuđenih sredstava", stoji u priopćenju domaće razvojne banke.

Zagrebačka banka dala je dvije ponude ukupnog iznosa od 150 milijuna kuna. Dvije ponude dala je i Raiffeisen banka za ukupno 120 milijuna kuna. Također dvije ponude dao je OTP za ukupno 40 milijuna. Societe Generale – Splitska banka ponudila je 30 milijuna kuna, a Istarska kreditna banka (IKB) pet milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close