Širenje zaraze u EU pojeftinilo naftu i četvrti tjedan

Autor: Poslovni dnevnik , 22. studeni 2021. u 22:00
Cijena barela na londonskom tržištu snizila se za 4 posto/REUTERS

Pad cijena četiri tjedna zaredom nije zabilježen još od ožujka prošle godine, a još prije mjesec dana cijena barela na londonskom tržištu kretala se na najvišim razinama u tri godine.

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer se trgovci plaše da bi novi val zaraze koronavirusom u Europi mogao usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize, a plaše se i prodaje nafte iz strateških rezervi.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 4 posto, na 78,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,8 posto, na 76,10 dolara.

Pad cijena četiri tjedna zaredom nije zabilježen još od ožujka prošle godine, a još prije mjesec dana cijena barela na londonskom tržištu kretala se na najvišim razinama u tri godine, a na američkom u sedam.

Pritisak na cijene posljedica je prijetnji Washingtona da će posegnuti za naftom iz rezervi. Vlade skupine vodećih svjetskih gospodarstava razmatraju prijedlog SAD-a da koordinirano prodaju naftu iz strateških rezervi kako bi zakočile rast cijena.

“Te su prijetnje u proteklim tjednima snizile cijene nafte za oko četiri dolara i trgovci su u cijene već uračunali povećanje ponude za 100 milijuna barela”, napisali su analitičari Goldman Sachsa u bilješci.

No, smatraju i da bi prodaja bila tek kratkoročno rješenje za strukturni deficit. Cijene nafte našle su se pod pritiskom u petak i zbog vijesti o ponovnom brzom širenju COVID-19 u Europi. “Tržište (nafte) i dalje je u osnovi u dobroj poziciji, ali blokade su sada očigledni rizik… budu li i druge zemlje slijedile primjer Austrije”, naveo je u bilješci Craig Erlam iz OANDA-e.

Tržišta nafte posljednjih dana koči i jačanje dolara, što smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Komentirajte prvi

New Report

Close