Šef Bundesbanke opet u igri za kormilara eurozone

Autor: Tomislav Pili , 22. svibanj 2019. u 22:00
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i guverner Bundesbanke Jens Weidmann/REUTERS

Špekulacije da Manfred Weber nije siguran u izbor za šefa Europske komisije okreću fokus vlade u Berlinu.

Zagovornici strože monetarne politike Europske središnje banke (ECB) među njemačkim ekonomistima i političarima počeli su snažno pritiskati vladu u Berlinu da izlobira dolazak šefa Bundesbanke na mjesto predsjednika ECB-a.

Pritisak je motiviran špekulacijama da Manfred Weber, kandidat europskih pučana za predsjednika Europske komisije, nema čvrste šanse za preuzimanje te pozicije. To bi značilo, prenosi Financial Times razmišljanja iz Berlina, da bi Njemačka ostala bez "svoga čovjeka" na najvažnijim pozicijama u Europskoj uniji.   

Dobra alternativa 
Prioritet Berlina je da Nijemac preuzme poziciju predsjednika Europske komisije, a u Weberovu kandidaturu kancelarka Angela Merkel uložila je dobar dio svog političkog kapitala. Međutim, dužnosnici njemačke vlade znaju da Weber, član bavarske Kršćansko-socijalne unije bez značajnog dužnosničkog iskustva, nije siguran u svoj izbor za nasljednika Jean-Claudea Junckera.

 

2,6 bilijuna

eura vrijedio je ECB-ov program otkupa obveznica

"Ako je jasno da se blokade Weberove kandidature ne mogu preskočiti, tada ECB može biti alternativa. To ima smisla", izjavio je za FT jedan dužnosnik iz bloka CDU/CSU. Mnogi u Njemačkoj već duže vrijeme argumentiraju kako je vrijeme da Nijemac preuzme kormilo ECB-a. Jens Weidmann, predsjednik Bundesbanke gotovo je idealan kandidat za nasljednika Marija Draghija kojem mandat ističe krajem ove godine, smatra dio njemačkih ekonomista.

Doduše, tako ne smatraju Francuzi i južne članice eurozone jer je Weidmann žestoka oporba upumpavanju stotina milijardi eura u bankovni sustav pod Draghijevom palicom. Još uvijek se pamte Weidmannove kritike rekordno niskih kamatnih stopa, programa otkupa dionica od 2,6 bilijuna eura te Draghijeve čuvene izjave u jeku dužničke krize da će "učiniti štogod treba" da spasi euro. 

Argumenti kritičara 
Kritičari Weidmannove kandidature ističu kako Nijemci imaju svoje predstavnike u europskim regulatornim tijelima i institucijama, poput Europske investicijske banke, Europskog stabilizacijskog mehanizma – fonda za spašavanje javnih financija članica eurozone – te u Jedinstvenog sanacijskog odbora, agencije čiji je zadatak likvidacija posrnulih banaka.

Da se Weidmann priprema za kandidaturu za šefa ECB-a sugeriraju i napisi u njemačkim medijima. Tako je tjednik Der Spiegel objavio ovog mjeseca njegov profil u kojem je stajalo kako bi Weidmannovo preuzimanje ECB-a značilo "ostvarenje snova" za mnoštvo njemačkih štediša. "Oni se nadaju da će njemački čelnik ECB-a napokon okončati politiku niskih kamatnih stopa sadašnjeg predsjednika i labave monetarne politike koja je obezvrijedila štedne depozite Nijemaca i premije životnog osiguranja", piše Der Spiegel.

Prisnažio je i citiranjem stručnjaka koji sugeriraju da bi Weidmann uspio u "depolitiziranju" ECB-a. Weidmann je za to vrijeme u medijskoj ofenzivi koja bi trebala udobrovoljiti južne članice, pa sada tvrdi da bi bez ekspanzivne monetarne politike "ekonomski rast bio slabiji". 

Komentirajte prvi

New Report

Close