Sa 200% rasta dobiti OTP banka obilježila prvi kvartal

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2019. u 15:17
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

OTP banka zabilježila je treću najveću dobit od 219,3 milijuna kuna, pokazuju podaci središnje banke.

Domaće banke ostvarile su na početku ove godine blagi pad dobiti, pokazuju podaci središnje banke. Banke u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine iskazuju dobit iz poslovanja koje će se nastaviti (prije poreza) u iznosu od 1,62 milijarde kuna, što je za 32,7 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju 2018. godini, pokazuju najnoviji podatci koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Dobit dva posto manja 
Usporedba privremenih nerevidiranih podataka za kreditne institucije u prvom tromjesečju ove godine  s onima za isto razdoblje lani pokazuje, naime, da su banke u prva tri mjeseca 2019. godini imale 1,97 posto manju bruto dobit nego u istom razdoblju 2018. godini, kada je iznosila 1,65 milijardi kuna. Podaci središnje banke za prvo tromjesečje odnose se na 21 banku koje posluju na hrvatskom tržištu, što je tri banke manje nego u istom razdoblju lani.

 

2,7 milijuna

kuna dobiti zabilježile su četiri stambene štedionice

Ti podaci pokazuju i da je u prvom tromjesečju ove godine ukupna imovina banaka u Hrvatskoj porasla za 0,69 posto, na 411,47 milijardi kuna. Po privremenim nerevidiranim podacima na dan 31. ožujka 2019. godine, ukupno je 19 banaka poslovalo s bruto dobiti, a dvije s gubitkom. Najveću bruto dobit na kraju prvog tromjesečja imala je Zagrebačka banka, 631,27 milijuna kuna, što je 35,7 posto više nego u istom razdoblju lani kada je dobit te banke bila 465,1 milijun kuna.

PBZ za prvo tromjesečje ove godine iskazuje dobit iz poslovanja koje će se nastaviti (prije poreza) u iznosu od 323,25 milijuna kuna, što je za 7,12 posto manje nego u istom razdoblju godinu prije. OTP banka Hrvatska je imala 219,28 milijuna kuna bruto dobiti, što je povećanje dobiti za 198,5 posto ili 145,8 milijuna kuna. Četvrta po visini dobiti prije poreza je Raiffeisenbank Austria (RBA) s dobiti na kraju prvog tromjesečja u iznosu od 108,8 milijuna kuna, peta je  Erste&Steiermärkische bank s 86,68 milijuna kuna, a šesta još jedna banka u stranom vlasništvu, Addiko Bank s dobiti većom od 83,97 milijuna kuna.

Najveća banka u većinskom državnom vlasništvu, Hrvatska poštanska banka (HPB) prvo je tromjesečje završila s bruto dobiti višom od 83,6 milijuna kuna. Po podacima središnje banke, ukupni gubitak dvije banke koje su prvo tromjesečje završile u minusu iznosi 4,7 milijuna kuna.

 

411,5 mlrd.

kuna iznosila je imovina banaka, što je 0,7 posto više

Usuglašeno pripajanje 
Pritom je Jadranska banka zabilježila gubitak od 3,3 milijuna kuna, a J&T banka od 1,39 milijuna kuna. Inače, u Jadranskoj banci je u ljeto prošle godine okončan postupak sanacije započet 2015. godine. Početkom srpnja tu je banku kupila Hrvatska poštanska banka, a u veljači ove godine te su banke sklopile ugovor o pripajanju, kojim je usuglašeno da se pripajanje Jadranske banke HPB-u provede do 1. travnja 2019. i ta je banka 1. travnja pripojena HPB-u.

HNB-ovi privremeni nerevidirani podaci za kreditne institucije obuhvaćaju i podatke o poslovanju četiri stambene štedionice, koje su u prvom tromjesečju ostvarile ukupnu dobit od 2,74 milijuna kuna. Inače, to je jedna stambena štedionica manje nego u istom razdoblju lani, jer je početkom lipnja prošle godine Prva stambena štedionica pripojena Zagrebačkoj banci. Zbroje li se podaci o poslovanju banaka i stambenih štedionica, bruto dobit svih kreditnih institucija na kraju ožujka ove godine iznosi 1,63 milijarde kuna, dok je u istom razdoblju lani iznosila 1,67 milijarde kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close