Riječi ECB-a tek na par dana mogu zaustaviti jačanje eura

Autor: Tomislav Pili , 05. rujan 2017. u 14:17
Trenutni tečaj eura od 1,19 dolara i dalje je daleko od 1,39 dolara na kojoj je ovaj valutni par bio 2014. godine, Foto: Reuters

Investitori mnogo očekuju od sjednice guvernera u četvrtak.

Na krilima očekivanja da će se dužnosnici Europske središnje banke (ECB) na rediovitom zasjedanju u četvrtak osvrnuti na jačanje eura, zajednička europska valuta prošloga je tjedna oštro oslabila.

Međutim, valutni analitičari upozoravaju kako ne treba očekivati čuda od ECB-a te da euro unatoč skoku tečaja prema dolaru za 13 posto tijekom ove godine i dalje nije precijenjen

Zeleno svjetlo za kupnju

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao prema euru za 0,5 posto, što nije toliko posljedica snage američke valute koliko korekcije nakon što je njezina vrijednost skliznula na najniže razine u dvije i pol godine. No, početak tjedna nije nagovještavao takvu razvoj događaja jer je dolarov indeks u utorak zaronio na samo 91,62 boda, najnižu razinu od siječnja 2015. godine.

 

13posto

tijekom ove godine ojačao je euro prema dolaru

Kako predsjednik ECB-a Mario Draghi nije na konferenciji u Jackson Holeu prije tjedan dana pokazao nikakvu zabrinutost zbog jačanja eura, ulagači su to shvatili kao “zeleno svjetlo” za kupnju europske valute. Premda jačanje eura ne ide u prilog izvozno usmjerenom gospodarstvu eurozone jer zbog toga europski proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno manje konkurentni, ni Draghi ni ostali dužnosnici ECB-a dosad nisu to komentirali. Međutim, ulagači sada očekuju da bi sjednica guvernera ECB-a ovoga tjedna mogla uroditi “verbalnom intervencijom”. Premda svega 15 ekonomista – od ukupno 79 koliko ih je sudjelovalo u nedavnoj anketi Reutersa – očekuje da će ECB na sjednici objaviti vremenski okvir za postupno ukidanje programa kupnji obveznica, tržišta očekuju da će jačanje eura ipak potaknuti komentare dužnosnika.

Kratkotrajni efekti

“Ako će ECB u svojim komentarima iskazati određenu zabrinutost zbog jačanja eura, to će usmjeravati očekivanja tržišta, no efekti će biti kratkotrajni jer se kod europske valute i dalje primjenjuje obrazac da se kupuje čim malo oslabi”, kazala je Christin Tuxen, valutna analitičarka u Danske banku. ECB nema običaj izravno komentirati tečaj eura, pa ni ovoga puta Mario Draghi neće spominjati tečaj europske valute, smatra Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa.

“Ono što se može očekivati jest odgoda najave završetka programa ubrizgavanja novca u financijski sustav. Dio investitora na valutnom tržištu očekivao je da će do takve najave doći ovog četvrtka, stoga su masovno kupovali euro zadnjih tjedana”, ocjenjuje Kokanović. Prema njegovu sudu, slabljenje eura zadnjih nekoliko dana možda ukazuje na to da sve više investitora smatra da je jačanje eura bilo preveliko i prebrzo i da će uskoro doći do značajnije korekcije.

“Moguće je da će korekciju uzrokovati odgoda odluke o završetku programa kvantitaitvnog popuštanja na nekoliko mjeseci”, smatra analitičar Admiral Marketsa. Međutim, fundamentalno gledajući, euro još uvijek nije precijenjen, dodaje Kokanović. “Trenutno je značajno jači nego početkom godine, no trenutni tečaj od 1,19 dolara za jedan euro i dalje je daleko ispod razine od 1,39 na kojoj je ovaj valutni par bio 2014. godine”, podsjeća Kokanović.     

Komentirajte prvi

New Report

Close