Prosperus Growth našao novu IT metu od koje očekuje eksplozivni rast

Autor: Lucija Špiljak , 26. listopad 2021. u 22:00
Tomislav Tičić, član Uprave i partner u Prosperus-Investu/SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL

Iz Prosperusa ističu kako uvijek traže propulzivne domaće kompanije koje imaju potencijal postati regionalni lideri u svojim branšama.

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth uložio je u zagrebačku tvrtku Neos, specijaliziranu za tehnološki najnaprednija IT rješenja, čime je započelo njihovo strateško partnerstvo.

Premda je iznos ulaganja nepoznat, fond je u Neosu stekao većinski udio.

IT tvrtka Neos pruža poslovna rješenja i usluge na poljima Data Analytics, Rapid Application Development, System Infrastructure i Cloud Integration.

Suradnja od 20 godina

Već gotovo 20 godina surađuju s tvrtkama iz različitih industrija s naglaskom na financijskim uslugama, telekomunikacijama i javnom sektoru. Lani su ostvarili prihod od 63,1 milijun kuna uz 14,5 milijuna kuna EBITDA-e i EBITDA maržu veću od 22 posto.

“Neos je stupio u partnerstvo s fondom Prosperus Growth jer smo s druge strane pronašli sugovornika koji dijeli naše vrijednosti. Daljnji razvoj poslovanja, rast kompanije i jačanje kompetencija zaposlenika samo su neki od razloga zbog kojih smo tražili partnera kakav je Prosperus Growth.

Njihova vizija o razvoju uspješnih malih i srednjih kompanija u regionalne lidere, a u suradnji s vlasnicima i menadžmentom koji su spremni na taj proces je nešto u čemu smo prepoznali sebe i logičnu sljedeću stepenicu u razvoju Neosa.

Uvjeren sam kako će novo partnerstvo Neosa s fondom Prosperus Growth donijeti sinergijsko djelovanje znanja koje mi donosimo iz IT perspektive, a Prosperus-Invest iz perspektive društva za upravljanje investicijama“, rekao je Davorin Capan, izvršni direktor Neosa.

50,9

milijuna eura prikupio je od ulagača fond Prosperus Growth

Iz fonda Prosperus Growth, koji je s radom počeo krajem prošle godine, kažu kako za ulaganje biraju vodeće pružatelje IT usluga i visokotehnološke kompanije. Neos je drugo takvo u sklopu Prosperus Technology Group platforme koja je fokusirana na cloud management i business analytics.

Naime, Prosperus Growth je do sada uložio u dvije visokotehnološke IT kompanije, sada Neos, a ranije u SV Group, čiji bi ukupni godišnji prihod za 2020. godinu iznosio 106 milijuna kuna, uz 20,6 milijuna kuna EBITDA-e.

Očekuje se nastavak razvoja Prosperus Technology Group platforme kroz organski rast i daljnje akvizicije, a uvjereni su da će Neos tijekom predstojećeg razdoblja ostvariti značajan rast prihoda uz zadržavanje poželjne EBITDA marže.

“Prosperus Growth praktički od početka rada uvijek ima u pipelineu nekoliko propulzivnih domaćih kompanija iz kategorije malih, srednjih ili srednje kapitaliziranih poduzeća, za koje smatramo da imaju potencijal postati regionalni lideri u svojim industrijama, pa i šire.

Pri tome ne razmišljamo o postotcima godišnjeg rasta, nego tražimo kompanije za koje znamo da uz adekvatnu kapitaliziranost mogu rasti u višekratnicima. Ključ svega su vlasnici i menadžment koji žele takav uspjeh i spremni su s nama raditi kako bi se ciljevi ostvarili”, kaže Tomislav Tičić, član Uprave i partner u društvu Prosperus-Invest.

U Hrvatsku 75 posto kapitala

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth s privatnom ponudom, u kojem je od ulagača prikupljeno 50,9 milijuna eura, novost je na hrvatskom financijskom tržištu, a među prvima ih je u siječnju ove godine predstavio Poslovni dnevnik u intervjuu s Lukom Oreškovićem.

Kroz program CROGIP fond su podržali Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) investirajući 49,99 posto ukupnog kapitala fonda. Sjedište fonda i društva koje njime upravlja je u Republici Hrvatskoj, a polovica kapitala prikupljena je od institucionalnih investitora na domaćem tržištu.

Fond ima obvezu uložiti najmanje 75 posto kapitala u poduzeća iz Hrvatske, a ostatak može biti uložen u poduzeća iz regije. Strategija fonda Prosperus Growth je ulaganje u srednja i mala poduzeća te društva koja imaju status srednje kapitaliziranih poduzeća s konsolidacijskim potencijalom u regiji, a planirani raspon vrijednosti pojedinog ulaganja je između 5 i 10 milijuna eura.

Fond je usmjeren na tvrtke od kojih se očekuje rast, osobito one koje imaju jedinstvene ili diferencirane proizvode i usluge pogodne za održavanje kompetitivne prednosti i stjecanje značajnih tržišnih udjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close