Potvrđen rast potrošnje u rujnu za 4,3 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. studeni 2017. u 13:18
Foto: Thinkstock

Time je nastavljen rast potrošnje 37. mjesec zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja porasla 4,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuje druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), čime je potvrđena ranija procjena o nastavku rasta potrošnje 37. mjesec zaredom.

DZS je u četvrtak objavio drugi podatak o prometu u trgovini na malo, koji je u rujnu ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 6,5, a realno za 4,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je sporiji rast nego u kolovozu, kada je potrošnja realno porasla za 6,4 posto na godišnjoj razini.

No, time je nastavljen rast potrošnje 37. mjesec zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Prema podacima DZS-a, promet u maloprodaji u prvih devet mjeseci ove godine realno je porastao za 5,2 posto, a nominalno za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U rujnu je u odnosu na isti lanjski mjesec najviše realno porastao promet u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima, za 12,3 posto, dok je u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda zabilježen mali pad od 0,7 posto.

Nominalni indeksi prometa, promatrani prema trgovačkim strukama, pokazuju da je u rujnu najviše porastao promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama, za 28,2 posto, dok je promet u prodaji ostalih trgovina na malo izvan prodavaonica bio viši za 16,3 posto nego u lanjskom rujnu, a tekstila, odjeće, obuće i kožnih proizvoda viši za 12,1 posto.

Porast od gotovo 10 posto bilježi i prodaja audio i video opreme, željezne robe, boja, stakla itd., a tek nešto manji rast od 9 posto i prodaja računalne opreme, knjiga i novina, dok je jedini pad prometa od 0,7 posto zabilježen kod specijaliziranih prodavaonica živežnim namirnicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close