Potres na burzama podigao zlato na tromjesečni maksimum

Autor: Tomislav Pili , 03. veljača 2016. u 13:46
Najveći ETF fond trenutno drži 22 milijuna unci zlata/REUTERS

Skok cijene rezultat je priopćenja Feda da će pozorno pratiti ekonomiju.

Zahvaljujući volatilnosti na dioničkim tržištima cijena zlata popela se na tromjesečni maksimum. U utorak se cijena fine unce kretala na 1130 dolara za uncu, što je najviša cijena od 3. studenog. Prema tvrdnjama tehničkih analitičara, proboj iznad razine od 1136 dolara mogao bi omogućiti uspon zlata sve do 1157 dolara.

Po toj cijeni zlato se posljednji puta "tržilo" krajem lanjskog listopada. Rastuće povjerenje investitora u zlato očituje se i u količinama zlata koje drži SPDR Gold, najveći svjetski burzovno utrživ fond (ETF) koji je vezan uz kretanje cijene zlata. Kako donosi CNBC, taj ETF trenutno drži gotovo 22 milijuna unci zlata, najviše od početka studenog prošle godine. Zlato se smatra jednom od tipičnih imovina koje slove za "sigurne luke", odnosno u koje se ulaže u vremenima nesigurnosti na financijskim tržištima, Prošle je godine cijena zlata oslabila za preko 10 posto, no tijekom ove godine u plusu je za šest posto.

 

10,4posto

pala je cijena zlata tijekom prošle godine

Skok na 1130 dolara rezultat je prošlotjednog priopćenja američke središnje banke (Fed) da će pozorno pratiti stanje u globalnoj ekonomiji što su ulagači protumačili kao još jedan dokaz da svjetska ekonomija primjetno usporava. Kineska proizvodna aktivnost na najnižoj je razini od sredine 2012. godine, a ni globalna proizvodnja, iako je ponešto ubrzala, i dalje je za ovu godinu relativno "mršava". Štoviše, potpredsjednik Feda Stanley Fischer naglasio je kako se trenutna volatilnost na financijskim tržištima može negativno odraziti na američku ekonomiju. To bi značilo da će Fed usporiti dinamiku daljnjeg podizanja kamatnih stopa.

Komentari (4)
Pogledajte sve

a jadni pero

U siječnju 2016. unca zlata je koštala 1060 $ a

danas košta 1242 $ ,

+ 17,5 %

Jesam li Vam rekao :

Ne ulažite u mrak već ulažite u investicijsko zlato.

Cjena zlata na svjetskom je tržištu od početka siječnja 2016. porasla za +14%.

Bez obzira na to što moj post ocjenjujete loše , cjena zlata raste :

danas je 1206 $ unca.

New Report

Close