Popuštanje straha od omikrona podiglo prošli tjedan cijene nafte za 3 posto

Autor: Tomislav Pili , 27. prosinac 2021. u 22:00
Od početka ove godine cijena barela na londonskom tržištu porasla je oko 46 posto/Reuters

Na svjetskim tržištima vrijednost barela dosegla je više od 76 dolara.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 3 posto jer su popustila strahovanja od posljedica širenja omikron varijante koronavirusa, a time i zabrinutosti u vezi potražnje za “crnim zlatom”.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3,6 posto, na 76,14 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,1 posto, na 73,79 dolara. Ipak, početkom tjedna optimizam trgovaca ponešto je izbiljedio.

Cijena tog energenta pala je u ponedjeljak, pa se na američkom tržištu vrijednost barela WTI nafte spustio 1,2 posto, na 72,9 dolara. S druge strane, barel Brent nafte blago je poskupio, za 0,1 posto te je dosegnuo 76,25 dolara.

Nadoknađeni gubici
Cijene nafte nadoknadile su prošloga tjedna gubitke od prethodnoga jer su smanjena strahovanja od utjecaja vrlo zarazne varijante koronavirusa omikrona na globalno gospodarstvo.

Podsjetimo, vrijednost barela potonula je 10 posto kada je 26. studenoga prvi put objavljena vijest o pojavi novog soja koronavirusa.

Međutim, tvrdnje znanstvenika kako se ipak ne radi o opasnijoj varijanti dovela je do olakšanja na tržištu. Prošloga je tjedna objavljena južnoafrička studija, koja je pokazala da postoji manji rizik od hospitalizacije i razvoja teškog oblika bolesti kod ljudi zaraženih omikronom u usporedbi s deltom.

Uz to, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je antivirusnu tabletu protiv COVID-19 i ta prva terapija odobrena za kućnu uporabu trebala bi postati važno sredstvo u borbi protiv širenja omikrona. Neki proizvođači cjepiva tvrde, pak, da njihova cjepiva štite i od omikrona.

To je ohrabrilo trgovce, premda se broj zaraženih omikronom brzo širi u nizu zemalja i premda neke vlade uvode restriktivne mjere kako bi zauzdale širenje te varijante koronavirusa.

Ipak, činjenica da je zbog rapidnog širenja omikron varijante u nedjelju otkazano više od 1300 letova američkih zrakoplovnih kompanija ne utječe pozitivno na potražnju.

“Manji broj putovanja znači manju ekonomsku aktivnost što znači niža cijena nafte”, kazao je za CNBC Jeffrey Halley, analitičar OANDA-e.

Bez promjene plana
Veći rast cijena sprječavaju i očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, na svom idućem sastanku 4. siječnja ostati kod odluke da povećavaju proizvodnju nafte za 400.000 barela dnevno (bpd) svakog mjeseca.

Na prošlom sastanku članice te organizacije nisu mijenjale planove povećanja proizvodnje za siječanj 2022. unatoč pojavi omikrona. Raste i proizvodnja u SAD-u.

Prema podacima kompanije Baker Hughes, prošloga je tjedna broj aktivnih bušotinska postrojenja u SAD-u porastao na njih ukupno 586, najvišu razinu od travnja 2020., što najavljuje povećanje proizvodnje u idućim mjesecima.

Globalna potražnja za naftom porasla je u 2021. jer se svjetsko gospodarstvo oporavlja od koronakrize. Ukupna svjetska potrošnja mogla bi u 2022. dosegnuti novu rekordnu razinu, unatoč naporima da se smanji potrošnja fosilnih goriva kako bi se ublažile klimatske promjene.

A to bi moglo dovesti do daljnjeg rasta cijena nafte. Od početka ove godine cijena barela na londonskom tržištu porasla je oko 46 posto. Rast cijene podržan je oporavkom potražnje te smanjenjem proizvodnje članica OPEC-a i saveznika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close