Pivovara Garden u sljedećih šest mjeseci izlazi na burzu

Autor: Ana Blašković , 09. listopad 2019. u 22:00
Član Uprave AZ mirovinskog fonda Mario Staroselčić, predsjednik NO Gardena Tomislav Alpeza, predsjednik Uprave AZ mirovinskog fonda Kristijan Buk i predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin/Sanjin Strukić/PIXSELL

Čak 300 mil. kn ide Valamaru za dokap rapske Imperial Riviere, u kojoj će AZ fondovi imati 48% vlasništva.

Turizam i boemstvo – dva su najnovija investicijska projekta mirovinskih fondova zajedno "teška" 320 milijuna kuna koja će napokon donijeti svježe izlistavanje na Zagrebačku burzu.

Dok su ulaganja u turizam već uhodana strategija u zemlji koja više-manje od njega živi, ne iznenađuje vijest da su AZ mirovinski fondovi, kojima je povjereno oko 44 milijarde kuna mirovinske štednje, u partnerstvu s Valamarom odlučili dokapitalizirati jednu od deset vodećih turističkih kompanija s 300 milijuna kuna. No, injekcija od 20 milijuna kuna koje AZ ulaže u jednu od najvećih domaćih craft pivovara The Garden Brewery prvi je iskorak mirovinske industrije u pomalo neočekivanom smjeru boemstva iza koje stoji solidna biznis priča. 

"Natjerali su nas da obučemo odijelo i budemo jako uredni", figurativno kroz smijeh prepričava šef Nadzornog odbora The Garden Breweryja Tomislav Alpeza o devet mjeseci tijekom kojih su se brusili detalji suradnje. Priča kaže da je do prvih kontakata došlo na jednom partyju kad su se sudionici u strogim odijelima ispijajući domaće craft pivo zapitali: "Hrvatski proizvod? A tko to radi?". Alpeza kaže da se pivovara nakon tri godine poslovanja našla na raskrižju nastaviti kao obiteljski posao ili, uz zadržavanje temeljnih principa, pokušati ostvariti daljnji rast. Izbor je pao na ideju rasta i to u suradnji sa Submarineom što je zahtijevalo dodatni kapital i organizacijske rošade. 

Bez kune duga
Pripajanje 51 posto Submarinea (pri čemu oba brenda nastavljaju postojati i zadržavaju svoje specifičnosti) ostvareno je zahvaljujući suradnji s AZ-ovim fondovima koji postaju vlasnici 49,5 posto The Garden Breweryja.

 

320 milijuna

kuna ukupno ulaganje AZ-a fondova u Valamar i Garden

"Ova sredstva koristit ćemo za ulaganje u proizvodnju i širenje kapaciteta kako bismo mogli iskoristiti nove prilike za rast i širenje koje smo uočili na postojećim, ali i tržištima na koja tek planiramo ući", kaže Alpeza. Dodaje da trenutačno izvoze u 11 zemalja, spremaju se na franšizno poslovanje, razmišljaju i ulasku na daleka tržišta poput Južne Koreje i Australije, a sve to, kako su se pohvalili, s nula kuna neto duga. "Želimo integrirati sve kreativno na sceni crafta, a našu ozbiljnost i spremnost na odgovorno i transparentno poslovanje potvrđuje i namjera uvrštenja dionica na Zagrebačku burzu u narednih šest mjeseci", ističe Alpeza zakonske reperkusije suradnje s mirovincima.

Predsjednik Uprave AZ fondova Kristijan Buk kaže da ih je na suradnju, naravno uz ključni uvjet zdrave poslovne prilike za ostvarenje prinosa članovima, privukla ideja u cijelosti hrvatske priče, u kojoj glavnu ulogu imaju proizvodnja iz domaćih sastojaka i orijentiranost na izvoz. "Ne zanimaju nas samo velike kompanije, već smo otvoreni i za manja ulaganja i projekte ako oni mogu zadovoljiti kriterije koje pred njih postavljamo, koji osim uspješnosti u poslovanju podrazumijevaju i spremnost na maksimalnu transparentnost i odgovornost", istaknuo je. 

 

Alpeza

Natjerali su nas da obučemo odijelo i budemo jako uredni. Novac ćemo iskoristiti za ulaganje u proizvodnju i širenje.

Prokušana suradnja
Ipak, glavnina financijske injekcije od 300 milijuna kuna namijenjena je dokapitalizaciji Imperial Riviere u prokušanoj suradnji Valamarom koji će sa svoje strane uložiti još 126 milijuna kuna. AZ mirovinski fondovi steći će time 48 posto vlasništva u rapskoj kompaniji, a Valamarov udio posljedično se spustiti na nešto više od 40 posto. 

Predsjednik Uprave Valamara Željko Kukurin podsjetio je da je kompanija u investicijski ciklus na Rabu krenula prije četiri godine s AZ-om, a plan je u idućih tri do pet godina ukupno uložiti do 1,5 milijardi kuna. Dio ulaganja će se odnositi na nastavak obnove i rekonstrukcije objekata, a dio na širenje na druge hrvatske destinacije, kao i na destinacije u regiji. "Ambicija tog poslovnog plana kojeg radimo s AZ-om je da Imperial Riviera kroz tri do pet godina postane jedna od pet vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj", poručio je Kukurin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close