Optimizam na burzi digao fondove na 20 milijardi kuna

Autor: Tomislav Pili , 22. srpanj 2019. u 14:39
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

CROBEX se nalazi se oko 1900 bodova, a ulagačima u fondovima mnogo je važnije kretanje domaće burze.

Zahvaljujući snažnom rastu imovine obvezničkih fondova, imovina investicijskih fondova u lipnju je prešla razinu od 20 milijardi kuna.

Kako stoji u mjesečnom izvješću za lipanj Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga, imovina otvorenih UCITS fondova prošloga je mjeseca iznosila 20,03 milijardi kuna što je 3,8 posto više nego mjesec ranije. 

Drugi mjesec zaredom 
Ako se uračuna slabašnih 0,02 posto povećanja u svibnju, ovo je drugi uzastopni mjesec da imovina investicijskih fondova raste. Valja naglasiti kako imovina domaćih fondova nije iznosila 20 milijardi kuna još od početka financijske krize, no još je vrlo daleko od preko 30 milijardi kuna koliko je u fondovima bilo pohranjeno pretkrizne 2007. godine.

Pogled na pojedinačne vrste fondova pokazuju da su rasli svi najpopularniji fondovi. Na vrhu su obveznički fondovi koji su prikupili dodatnih četiri posto sredstava i sada upravljaju sa 16,55 milijardi kuna. Podsjetimo, obveznički fondovi već su nekoliko godina prvi izbor investitora koji kroz investicijske fondove namjeravaju oploditi kapital. Imovina im je ove godine skočila za praktički osam milijardi kuna jer su gotovo svi novčani fondovi preoblikovani u kratkoročne obvezničke fondove s obzirom da je društvima za upravljanje bilo presloženo ispoštovati novu regulativu za novčane fondove.

Malo manje od tri posto rasta imovine bilježe mješoviti fondovi čija je imovina dosegla 886 milijuna kuna dok su dionički fondovi vrijednost imovine kojom upravljaju podigli za 2,8 posto, na 1,69 milijardi kuna. Prema mišljenju Iztoka Likara, analitičara portala Hrportfolio, na domaćem fondovskom, ali i na širem financijskom tržištu već se neko vrijeme osjeća pozitivna atmosfera. "Na globalnom planu malo su olabavile trgovinske tenzije između SAD-a i Kine, ali mnogo veći utjecaj je došao sa Zagrebačke burze", kazao je Likar.

Skok kupnje udjela
Naime, CROBEX indeks nalazi se oko 1900 bodova, a CROBEX10 oko 1100 bodova, ističe Likar, a domaćim ulagačima u fondove mnogo je važnije kretanje domaćeg burzovnog mjerila nego stranih indeksa, dodaje taj analitičar.

Hanfini podaci pokazuju da su društva za upravljanje prošlog mjeseca izdala udjela za 454,8 milijuna kuna više nego što su ih otkupili. U odnosu na svibanj to je skok za preko 166 posto. To je ujedno i najviši neto iznos tijekom ove godine u kojoj do sada nije zabilježeno više od 188 milijuna kuna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close