Očekuje se rast potrošnje 43. mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. svibanj 2018. u 09:09
Foto: Thinkstock

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u ponedjeljak podatke o prometu u trgovini na malo u ožujku, a očekuje se nastavak rasta potrošnje rekordni 43. mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije.

Tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u ožujku za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u širokom rasponu od 0,5 do 3,8 posto.

Ostvare li se procjene, bio bi to brži rast maloprodaje nego mjesec dana prije, kada je ojačala 1,2 posto na godišnjoj razini.

Time bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 43 mjeseca zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"Tijekom ožujka očekujemo ubrzanje dinamike rasta prometa u trgovini na malo dijelom i zbog ranijeg termina Uskrsa ove godine", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Rast potrošnje zahvaljuje se trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom 2017., dodatno su potaknule rast plaća i potrošnje, poručuju makroekonomisti.

No, dio analitičara očekuju usporavanje rasta potrošnje u ožujku zbog visoke lanjske baze jer je u ožujku 2017. maloprodaja porasla snažnih 7,7 posto.

„Iako indeksi potrošača i dalje sugeriraju optimizam uz ranije predblagdansko raspoloženje, očekujemo vrlo blagi rast realnog prometa u trgovini na malo dijelom i zbog učinka baznog razdoblja”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati koliko snažno raste osobna potrošnja, najznačajnija komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP), na početku ove godine.

U prva dva mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 3,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Komentirajte prvi

New Report

Close