Novac će uložiti u nove nasade, navodnjavanje, ribnjačarstvo…

Autor: Jadranka Dozan , 10. srpanj 2022. u 22:00
Ftoo: pixabay

Na ZSE stiže prva korporativna obveznica u ovoj godini.

Agro Invest Grupa, društvo osnovano prošle godine kao konsolidator poljoprivredne grupe koja se godinama razvija pod palicom M San Ulaganja, sutra zaključuje izdanje obveznica, nakon čega slijedi i burzovno uvrštenje tog vrijednosnog papira na burzu.

To su prve korporativne obveznice koje se realiziraju na domaćem tržištu kapitala u ovoj godini, a s Ersteom, PBZ-om i RBA-om kao agentima izdanja iznos je na kraju utvrđen na 170 milijuna kuna.

Promjena plana

Prospektom koji je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila prije nešto više od mjesec dana predviđena je bila mogućnost da se od tzv. kvalificiranih ulagatelja prikupi maksimalno 300 milijuna kuna. Međutim, projekti obveznica su višemjesečni proces, a u odnosu na vrijeme izrade Prospekta turbulencije na tržištima očito su utjecala i na cjenovne kalkulacije izdavatelja u pogledu kombinacije izvora financiranja. U svakom slučaju, za sustav koji je već lani prihodima stigao nadomak pola milijarde kuna i u vrhu je po pokazateljima profitabilnosti u domaćem poljoprivrednom sektoru, novac od obveznica omogućit će značajna daljnja ulaganja u razvoj porema standardima suvremene poljoprivrede.

Kako kaže Marko Rašić, voditelj financija u Agro Invest Grupi (AIG), prikupljena sredstva usmjerit će se u investicije u navodnjavanje, podizanje novih nasada lješnjaka, ribnjačarstvo te pametnu tehnologiju i zelenu tranziciju (ponajprije obnovljive izvore). Nova obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu od 3,5 posto, što je i prinos za investitore, a izdaje se uz rok od sedam godina, uz amortizirajuće dospijeće glavnice, po pet posto polugodišnje i 30 posto po isteku sedam godina.

Za obveze po obveznicama jamče dvije glavne operativne sastavnice AiG-a, a to su PP Orahovica i PPK Valpovo. Od ukupno devet tvrtki u Hrvatskoj i BiH pod okriljem Grupe s više od 490 milijuna kuna prihoda u 2021., na Orahovicu i Valpovo otpada najveći dio (272 i 191 milijun kuna). Slično vrijedi i za broj zaposlenih; od ukupno oko 440 na njih otpada oko 370 (246 u Orahovici i 123 u Valpovu).

Uz ratarsku, stočarsku i voćarsku proizvodnju te ribnjačarstvo u kojemu je AIG danas tržišni lider u Hrvatskoj (kao i npr. u proizvodnji lješnjaka), poslovanje AIG-a uključuje i ratarsku i stočarsku kooperaciju, silosno poslovanje, proizvodnja vina, stočne hrane te sjemenarstvo.

U vrhu po profitabilnosti

U usporedbi s tzv. “parnjacima” iz domaćeg agrarnog sektora pri samom je vrhu prema EBITDA marži. Tako je na 21 posto lani povećanim poslovnim prihodima (s preklanjskih 404,6 na 490 milijuna) operativna dobit EBITDA povećana s 83 na 138 milijuna, U terminima EBITDA marže to znači porast sa 20,5 na 28,3 posto, što je osjetno iznad sektorskog prosjeka. U konačnici je za prošlu godinu iskazana neto dobit bila gotovo 72 milijuna kuna (godinu prije 23,2).

U strukturi prihoda AIG-a Hrvatska nosi 58 posto, BiH oko devet, dok se na inozemnim tržištima ostvaruje trećina prihoda, ali uz planove povećavanja izvoznih prihoda. Isto tako, promatrano po proizvodnim segmentima najveći dio prihoda danas dolazi od ratarstva (57 posto) te ribnjačarstva (15 posto), s tim da je strateško opredjeljenje da se kroz ulaganja u narednim godinama povećava udio ribnjačarstva i voćarstva.

Od ribnjačarstva su, primjerice, prihodi i lani porasli gotovo 64 posto, sa 47 na 77 milijuna. a u voćarstvu (lješnjaci) sa 13 na 23 milijuna.

170 milijuna kuna

’teška’ je obveznica Agro Invest Grupe čije se izdanje zaključuje sutra

U investicijskim odlukama fokus su im, kažu, područja proizvodnje koja imaju potencijal rasta, pri čemu se preferiraju ona koja se baziraju na ograničenom prostoru ili resursima. Ukratko, ciljaju više stope povrata.

Inače, uz PP Orahovicu i PPK Valpovo, dio Agro Invest grupe su još bh. tvrtke Poljoprivrednik iz Dervente, Odžaka i Glamoča, zatim MP Energija, DP Modriča i Agropromet, a resurse dijeli i s Eko Bosanskom Posavinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close