Ničim izazvane, kriptovalute skočile za 19 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 03. travanj 2019. u 07:36
Ovako veliki dnevni rast bitcoin ne pamti već godinu dana/REUTERS

Analitičari smatraju da rast nije izazvao neki poseban događaj, pa skok pripisuju emocionalnim investitorima.

Vrijednost kriptovaluta, predvođenih najpopularnijim bitcoinom, snažno se povećala u posljednja 24 sata, a inozemni analitičari skok cijene pripisuju opet probuđenom entuzijazmu među investitorima.

"Ničim izazvan", bitcoin je u utorak u jednom trenutku prešao razinu od 5000 dolara, koliko nije vrijedio od kraja studenog. Kasnije je cijena malo oslabila, pa se bitcoinom nakon 14 sati trgovalo po 4761 dolar, prema podacima CoinMarketCapa.

Ipak, valja naglasiti kako je pri toj cijeni vrijednost bitcoina porasla za više od 15 posto u svega 24 sata. Ovako veliki dnevni skok cijene bitcoin ne pamti već godinu dana.

Vrijednost je porasla i ostalim vodećim kriptovalutama. Tako ethereum vrijedi 153 dolara što osam posto više nego dan ranije dok je litecoin skočio gotovo 13 posto na 68 dolara. Ukupna je tržišna kapitalizacija digitalnih valuta u jednom danu porasla za 19 milijardi dolara na gotovo 163 milijarde dolara.

Iako nagle promjene cijene bitcoina nisu novost, ovakve promjene još se ove godine nisu događale nakon što je cijena s rekordne vrijednosti početkom 2018. pala u malo manje od 12 mjeseci za 75 posto.

Na pitanje Bloomberga što je razlog ovakvom iznenadnom skoku cijene, Jehan Chu, partner u blockchain investicijskoj tvrtki Kenetic Capital ističe kako je tržište bitcoina, kao i tržište kriptovaluta općenito još uvijek prilično malo u odnosu na ostala financijska tržišta te emocionalno.

"Ništa se posebno ne događa, osim privremenog entuzijazma", ocjenjuje Chu. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

bude to opet u nebo.. kad odobre bitcoin ETF a sve veća upotreba crypta iz dana u dan.. ovo je prvi znak bika u povojima.. poslije bu opet skidali kad ode preko 20k-a.. dakako samo moje mišljenje

Je, počeo je. Ako nema podloge, zgasnut će isto tako, kako je i počeo. Da nitko ne zna zašto….

čuj ničim izazvan… bull je počeo.

Pa ne vidim da je Reuters ista objavio različito od Bloomberga. I bas naglašava da veliki investitori ne zele ulagati u crypto zbog nesigurnosti i nereguliranosti. Očito su opet sektaši počeli prodavati priču javnosti na osnovu “ničega”.

Vaš link …

New Report

Close