Nakon propasti banaka u ožujku američki SEC želi stroži nadzor hedge fondova

Autor: Ana Blašković , 17. travanj 2023. u 13:18
Gary Gensler, predsjednik Komisije za vrijednosne papire/REUTERS

Komisija za vrijednosnice boji se da su špekulativni igrači rizik za stabilnost.

Nakon što se pokazalo da je na prošlomjesečnim potresima banaka u SAD-u i Europi nekolicina fondova zaradila više od sedam milijardi dolara, američki regulator važe postrožavanje regulacije.

Predsjednik američke komisije za vrijednosne papire (SEC) Gary Gensler rekao je Financial Timesu da bi se hedge fondovi i ostali dijelovi bankarskog sustava u ‘sjeni’ trebali podvrgnuti većem nadzoru zbog bojazni da špekulativni igrači predstavljaju rizik za financijsku stabilnost.

U razgovoru za FT Gensler je rekao da je obuzdavanje rizika od špekulativnih fondova i ostalih nebankarskih financijskih institucija sada “važnije nego ikad”.

Širenje zaraze
U fokusu tog nadzora trebalo bi se naći bolje razumijevanje načina na koje se oklade fondova mogu proširiti na ostale imovinske klase i realno gospodarstvo. Genslerovi komentari signaliziraju odlučnost regulatora da se naposljetku uhvate u koštac s rizicima izvan uskog bankovnog sektora nakon krize državnih obveznica Ujedinjenog Kraljevstva koja je rezultirala ekspresnim odlaskom s vlasti vlade Liz Truss i problemima banaka u SAD-u zbog snažnog rasta prinosa u ožujku.

”U tri dana sredinom ožujka imali smo značajnije pomicanje prinosa na obveznice nego u 35 godina. Kad to imate, prikladno je kao regulator tržišta kapitala razgovarati s ljudima i vidjeti postoji li rizik širenja”, rekao je. SEC također može predložiti prisiljavanje sudionika na tržištu da prošire raspon objava svojih aktivnosti.

U prethodnom desetljeću fokus regulatora bio je usmjeren na banke koje su pomogle izazvati financijsku krizu 2008., uglavnom ostavljajući hedge fondove po strani. U međuvremenu se imovina pod upravljanjem hedge fondova na globalnoj razini više nego učetverostručila na 4,8 bilijuna dolara od 2009., podaci su BarclayHedgea.

Prema FT-u, nekoliko je makro hedge fondova pretrpjelo je milijarde dolara gubitaka (na papiru) kada su investitori prešli na obveznice nakon što je SVB propao. Porast cijena obveznica brzo se pretvorio u najveći rast od 1987. jer su hedge fondovi požurili zatvoriti svoje pozicije u kojima su se kladili protiv državnih obveznica, istih onih koje su im lani donijele izdašne prinose.

Jedan upravitelj jednog hedge fonda rekao je FT-u da su on i nekoliko kolega nedavno primili upite regulatora koji traže informacije o pozicijama svojih institucija u državnim obveznicama, ključnom tržištu koje određuje cijene globalnih imovinskih klasa.

Gensler je, međutim, odbio komentirati pojedinačne upite tvrtkama. Drugi upravitelj hedge fondova rekao je da je središtu razgovora s regulatorom bila financijska poluga banaka u sjeni.

Hitne obavijesti
Gensler smatra da vlasti ne bi smjele zanemariti rizike koje predstavljaju nebankovnih institucija zbog propasti velikih ‘imena’, poput SVB-a i Credit Suissea. Isto su ponavljali i drugi globalni regulatori na proljetnim sastancima MMF-a u Washingtonu.

Američki regulator želi da mu se omogući pristup više podataka u stvarnom vremenu u vrijeme tržišnog stresa. Prošle je godine, također, predložio je smjernice koje bi zahtijevale da ih hedge fondovi odmah obavijeste o velikim povlačenjima ulagača ili značajnim gubicima.

Klaas Knot, predsjednik Odbora za financijsku stabilnost, međunarodnog saveza regulatora, prošli je tjedan također naglasio fokus na bankarstvo u sjeni s obzirom na to da one mogu dodatno destabilizirati tržište. Prošlogodišnju krizu u državnim obveznicama Ujedinjenog Kraljevstva izazvali su specijalizirani ulagači koji opslužuju mirovinske fondove.

Komentirajte prvi

New Report

Close