LSE lansira poslovanje digitalnom imovinom temeljeno na blockchainu

Autor: Ana Blašković , 04. rujan 2023. u 22:00
Projekt neće biti konkurencija tradicionalnom poslovanju i nije pokušaj da se podupre poslovanje dionicama/REUTERS

Burza u Londonu zadnjih godinu dana ispituje mogućnost trgovine pokretane novom tehnologijom.

London Stock Exchange grupacija izradila je planove za novo poslovanje najavivši da želi postati prva velika burza koja nudi opsežno trgovanje tradicionalnom financijskom imovinom na blockchain tehnologiji, inače najpoznatijoj po kriptovalutama.

Murray Roos, voditelj tržišta kapitala u LSE grupi, rekao je Financial Timesu da je tvrtka ispitivala mogućnost trgovine pokretane blockchainom oko godinu dana i da je dosegnula “točku preokreta” odlučivši planove staviti u novu fazu. Julia Hoggett, voditeljica Londonske burze, bit će na čelu projekta.

800

milijuna dolara tradicionalne imovine dosad je tokenizirano

Nema veze s kriptom
Roos je podcrtao da burza “definitivno ne gradi ništa oko kripto aktive”, već želi koristiti tehnologiju koja stoji iza popularnih tokena, poput bitcoina, za poboljšanje učinkovitosti kupnje, prodaje i držanja tradicionalne imovine.

“Ideja je koristiti digitalnu tehnologiju kako bismo napravili lakši, jednostavniji, jeftiniji i transparentniji proces… i da se to regulira”, rekao je Roos dodavši da su čekali da javna blockchain tehnologija postane “dovoljno dobra” i investitori budu spremni.

Potez LSE-a dolazi u vremenu kada mnoštvo glavnih financijskih institucija govori o potencijalu blockchaina (digitalne knjige koja bilježi i provjerava transakcije) za pojednostavljenje procesa izdavanja i trgovanja financijskim sredstvima, koji se često oslanja na glomazne i, nerijetko, ručne procese. Velik dio ovisi o tzv. tokenizaciji, procesu stvaranja digitalnih prikaza dionica ili obveznica čije se vlasništvo može pratiti na tehnologiji.

Ostvare li se planovi, Roos kaže da će LSEG biti prva velika svjetska burza koja će ulagačima ponuditi ekosustav koji pokreće blockchain “end to end”. Niz drugih projekata pokretanih blockchainom pokrivaju samo dio životnog ciklusa financijske imovine, a ne sve od izdavanja do trgovanja, usklađivanja i namire.

Projekt neće biti konkurencija tradicionalnom poslovanju i razvoj nije bio pokušaj da se podupre poslovanje na tržištima dionica, koje je proteklih godina patilo zbog malo interesa za IPO-e.

Veća učinkovitost transakcija

S LSE-a ističu da žele koristiti tehnologiju za veću učinkovitost transakcija s klasičnim instrumentima.

Lansiranje iduće godine
“Vrlo smo predani londonskom tržištu. Ono što želimo učiniti je nastaviti raditi ono što je London uvijek radio i nastaviti s inovacijama”, rekao je. U Londonu razmatraju korištenje zasebnog pravnog subjekta za poslovanje s digitalnim tržištima te se nadaju da prvo digitalno tržište pokrenuti sljedeće godine, nakon odobrenja regulatora. U pregovorima je s regulatorima u više jurisdikcija, kao i s vladom i Ministarstvom financija u UK-u.

“Krajnji cilj je globalna platforma koja omogućuje sudionicima u svim jurisdikcijama da imaju istovremenu interakciju s ljudima u drugim jurisdikcijama u potpunosti poštujući pravila, zakone i propise, potencijalno više jurisdikcija, što je nešto što nije bilo moguće u analognoj svijetu”, rekao je Roos.

Ponudio je kao primjer transakciju koja uključuje švicarskog kupca, japansku imovinu i američkog prodavatelja što bi bilo “vrlo teško” izvesti sa starijom tehnologijom, no moglo bi se lako postići u digitalnom svijetu. Podaci europskog regulatora vrijednosnica Esma pokazuju da je dosad samo 800 milijuna dolara tradicionalne imovine do sada tokenizirano ili stavljeno na blockchain.

Komentirajte prvi

New Report

Close