Lažni brokeri varaju građane, na ulaganja ih mame krivotvorenim logotipovima Hanfe

Autor: Ana Blašković , 02. studeni 2022. u 22:00
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga/G. Stanzl/PIXSELL

Agencija za nadzor financijskih usluga upozorila da haraju šarlatani.

Gdje je novac tu su i prevaranti premazani svim mastima. Na meti varalica u posljednje vrijeme su građani kojima se obraćaju navodni brokeraji s pozivajući na ulaganja s “dokazima” o financijskoj putovnici, odnosno urednoj papirologiji od Hanfe.

Dokumentacija je, naravno, lažirana, ne radi se o ulaganjima već obmanama, poručuje regulator. Hanfa ne izdaje nikakve dozvole, a popis društava koje mogu nuditi legalne usluge u Hrvatskoj je javan i besplatno dostupan na internetskim stranicama Agencije ističući da slijedi prijava državnom odvjetništvu.

Lažno predstavljanje
”U posljednje vrijeme pojavljuju se navodna investicijska/brokerska društva koja uvjeravaju potencijalne ulagače da im je Hanfa izdala potvrdu za pružanje investicijskih usluga hrvatskim građanima.

Kao dokaz navodnog legitimiteta građanima na uvid nude i navodni dokument s krivotvorenim logotipovima Hanfe i imenima predstavnika Hanfe. Pritom se građane poziva da uplate novac navodeći da će on biti uložen na financijskim tržištima radi ostvarivanja dobiti i prinosa”, upozorili su iz Hanfe.

Jedan od takvih primjera je i dokument u kojem su prevaranti ne samo lažirali logotip Hanfe već i izmislili njezinog zaposlenika te inozemnog regulatora Ujedinjenog Kraljevstva Financial Conduct Authority (FCA) poslanog s adrese chelsea.lee@altimatrade.pro.

Vodeći se onom da su najbolje laži one koje uključuju istinu, navodi se naziv legitimnog društva za upravljanje DNCA Finance Luxembourg. Riječ je o podružnici francuske DNCA Finance s urednom dozvolom za rad matičnog regulatora iz Francuske.

”Međutim, za DNCA Finance Luxembourg, kao podružnicu legitimnog društva registriranog u drugoj državi članici, Hanfa nije obaviještena od strane matičnog regulatora iz Francuske za prekogranično pružanje usluga hrvatskim građanima”, poručuju.

“Domena e-mail adrese s koje je poslan krivotvoreni dokument je alitmatrade.pro i moguće je da se društvo Shenanigans Consulting LTD, navodno registrirano u državi Sveti Vincent i Grenadini, a koje stoji iza platforme www.altimatrade.pro, lažno predstavlja kao legitimno investicijsko društvo ili društvo za upravljanje investicijskim fondovima sa sjedištem u EU”, pretpostavlja regulator.

Hanfa napominje da ne izdaje nikakve potvrde inozemnim društvima, već ih po zaprimanju notifikacije od njihovog matičnog nadležnog tijela, upisuje i objavljuje u svom registru pružatelja investicijskih usluga koji ih mogu nuditi hrvatskim građanima.

Registar je na besplatan i javno dostupan. Osim prijave državnom odvjetništvu, kontaktiran je i inozemni regulator.

Ne nasjedajte!
Sve je veći broj prevara povezanih s ulaganjima u kriptovalute i regulirane instrumente, a radi se o obmani građana, upozorava Hanfa pozivajući građane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, oglase i pozive putem društvenih mreža i raznih internetskih stranica za ulaganje u neprovjerene fondove ili preko neprovjerenih investicijskih društava.

Teško je ne odoljeti i ne primijetiti da Shenanigans na engleskom doslovno znači “smicalice”, no šalu na stranu, zdravorazumska preporuka je ne ulagati novac u proizvode koje ne razumijete, za koje niste provjerili autentičnost i ovlaštenost posrednika neovisno o kojoj je vrsti ulaganja riječ. 

Komentirajte prvi

New Report

Close