Kreće fond koji štiti početno ulaganje

Autor: Tomislav Pili , 14. svibanj 2014. u 17:10
Mora se prikupiti 5 mil. kuna/ D.P./PIXSELL

Fond “Raiffesen zaštićena glavnica” jedini koristi novu strategiju ulaganja.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga na prošlotjednoj sjednici odobrila je Raiffeisen Investu osnivanje novog fonda "Raiffeisen zaštićena glavnica".

Radi se o investcijskom fondu čija će se investicijska strategija temeljiti na Variable Proportion Portfolio Insurance (VPPI) strategiji. To će biti prvi fond u Hrvatskoj koji će se koristiti takvom strategijom.Primjenom VPPI strategije fond nastoji zaštititi vrijednost početnog uloga (glavnice), a istovremeno nastoji ostvariti porast vrijednosti udjela, pojasnili su u Raiffeisen Investu. "VPPI strategija se temelji na raspodjeli sredstava između nisko rizične klase imovine i rizične klase imovine – dio sredstava ulaže se u klase imovine niskoga rizika s namjerom očuvanja vrijednosti ulaganja, a dio u rizičnije klase imovine čime se nastoji ostvariti atraktivan prinos", kažu u tom društvu.

U rizične klase imovine – uglavnom burzovno utrživi fondovi (ETF) i izvedenice – fond može uložiti najviše 50 posto imovine, ovisno o stanju na tržištu kapitala. Tijekom lipnja prikupljat će se početne ponude, a mora se prikupiti najmanje pet milijuna kuna da bi ponuda uspjela. Tada počinje i referentno razdoblje zaštite. "Udjele kupljene na početku referentnoga razdoblja preporučeno je držati u fondu za vrijeme čitavog trajanja razdoblja zaštite. Ne preporučuje se otkup udjela prije kraja referentnoga razdoblja zaštite koje će trajati tri godine", tvrde u Raiffeisen Investu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close