Kina nakon 25 godina uvela terminske ugovore na naftu u juanu, prijeti li dolaru?

Autor: Tomislav Pili , 27. ožujak 2018. u 08:06
Foto: Thinkstock

Analitičari ocjenjuju da izvedenice dijelom pružaju Kini kontrolu nad cijenom, ali i promoviraju juan što je dugoročni cilj.

Nakon četvrt stoljeća najava i priprema, u ponedjeljak se na Šangajskoj burzi počelo trgovati terminskim ugovorima na naftu u kineskoj valuti.

Iako je ovaj potez važan za Kinu jer joj  dijelom omogućava kontrolu nad cijenom nafte i donosi veću promociju juana, inozemni analitičari ocjenjuju da to neće uzdrmati poziciju američkog dolara kao glavne valute u obračunavanju trgovine naftom. Prema navodima Bloomberga, trgovanje terminskim ugovorima za isporuku u rujnu započelo je po cijeni od 440 juana, nešto više od referentne cijene od 416 juana.

Podsjetimo, Kina je najveći svjetski uvoznik nafte, a trgovinu tim terminskim ugovorima nudi i strancima. Kina je terminske ugovore na naftu prvi put uvela 1993. godine, ali samo za domaću uporabu. No, trgovanje je zaustavljeno već godinu kasnije zbog volatilnosti. Ostaje za vidjeti hoće li stranci ulagati u kineske izvedenice zbog kapitalnih kontrola i povremenih tržišnih intervencija.

 

440 juana

iznosila je početna cijena u ponedjeljak

Kako navodi Bloomberg, zaključno do 21. ožujka za trgovanje izvedenicama na naftu registrirano je 19 stranih brokerskih kuća. Prema mišljenju analitičara, dugoročno gledajući ima smisla trgovati terminskim ugovorima na naftu u juanu s obzirom da se radi o najvećem svjetskom uvozniku. Unatoč tom statusu, Kina još nema dovoljan utjecaj na globalnom naftnom tržištu da bi izvela takav prevrat i smijenila američki dolar kao glavnu valutu u trgovanju sirovom naftom. 

Skupa nafta

Cijena najviša od siječnja
Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 5,5 posto, dosegnuvši najviše razine od siječnja, što se ponajviše zahvaljuje poruci iz Saudijske Arabije da će OPEC i njegovi saveznici i u 2019. trebati zadržati ograničenu proizvodnju. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 6,4 posto, na 70,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,5 posto, na 65,88 dolara. To su njihove najviše razine od siječnja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Romel, 27.03.2018. u 08:38
smijenila američki dolar kao glavnu valutu u trgovanju sirovom naftom

Obično takvi pokušaji izazovu uvođenje demokracije u neposlušnu zemlju.

New Report

Close