Izlazak iz poznatog nogometnog kluba omraženim vlasnicima donijet će milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 25. studeni 2022. u 07:00
Foto: Reuters

Financijaši spominju cijenu za slavni engleski klub i od sedam milijardi funti.

Obitelj Glazer mogla bi iz prodaje udjela u slavnom engleskom nogometnom klubu Manchester Unitedu izaći s pozamašnom zaradom i tako zaključiti ulaganje koje traje više od desetljeća, a izazvalo je veliki animozitet navijača. Kako ističu Reutersovi upućeni izvori, američke milijardere na prodaju su motivirala visoka vrednovanja koje nogometni klubovi trenutno imaju.

U fokusu investitora

Nogomet se u fokusu ulagača našao u proljeće kada je ruski milijarder Roman Abramovič zbog sankcija odlučio prodati udjel u londonskom klubu Chelsea. Abramovičev udjel kupila je skupina investitora predvođena Toddom Boehlyjem i fondom Clearlake Capital za 3,1 milijardu dolara uz obvezu 2,6 milijardi dolara ulaganja u budućnosti. Time je Chelsea vrednovan na 5,7 svojih godišnjih prihoda iz prošle financijske godine, ističu investicijski bankari.

Već u kolovozu je investicijska grupacija RedBird Capital preuzela trenutnog talijanskog prvaka, AC Milan, za 1,2 milijarde eura. To je rekordna cijena za neki nogometni klub izvan engleske prve lige. Prema prošlomjesečnom izvješću odvjetničke tvrtke RPC, vrijednost preuzimanja u sektoru sporta ove je godine skočila na 9,6 milijardi funti, s lanjskih 1,8 milijardi funti. Međutim, time nisu završen interes ulagača za europske nogometne “tvornice novca”. Osim Manchester Uniteda, novog vlasnika uskoro bi mogao dobiti još jedan velikan engleskog i europskog nogometa, Liverpool.

Ako bi Manchester United postigao vrednovanje Chelsea, klub s Old Trafforda vrijedio bi 3,4 milijarde dolara, 41 posto više nego što sada vrijedi na burzi. Naime, u utorak, prije objave da Glazeri namjeravaju prodati klub, cijena dionica Manchester Uniteda kretala se oko 13 dolara. Podsjetimo, prilikom izlaska na burzu 2012. godine dionica je vrijedila 14 dolara.

Analitičari tvrde kako bi Manchester United vjerojatno postigao veće vrednovanje, pa se spominje i cijena od sedam milijardi funti. Naime, klub ima daleko veći globalni broj navijača od Chelsea, igra na većem stadionu i profitabilniji je. Iako je već pet godina prošlo od osvajanja posljednjeg trofeja, Manchester United konstantno ima godišnji novčani tok od približno 100 milijuna dolara, što ga čini prilično sigurnim ulaganjem. Prema podacima KPMG-a, klub je lani ostvario prihode od 557 milijuna eura. “I dalje vjerujemo da fundamenti Manchester Uniteda opravdavaju premiju koja je plaćena za ranije transakcije nogometnih klubova”, stoji u bilješci analitičara Jefferiesa.

Prednost za investitore

Ako bi do prodaje došlo, Glazeri – koji su bogatstvo stekli nekretninama, trgovini i zdravstvenoj skrbi – višestruko bi zaradili. Podsjetimo, Amerikanci su 2005. kupili Manchester United za 790 milijuna funti (939 milijuna dolara).

557 milijuna

eura iznosili su lanjski prihodi Manchester Uniteda, prema podacima KPMG-a

Jedan od potencijalnih novih (su)vlasnika kluba mogao bi biti i David Beckham, legenda kluba i jedan od najpoznatijih nogometaša svoje generacije. Kako piše Financial Times, upućeni izvori tvrde kako je Beckham otvoren za razgovore s potencijalnim kupcima Manchester Uniteda oko sudjelovanja u nekoj vrsti konzorcija.

Naime, za Beckhama bi samostalna kupnja kluba u kojem se igrački formirao bila preveliki financijski zalogaj, ali bi njegovo sudjelovanje, zbog ugleda koji uživa među navijačima, ulagačima donio veliku prednost. Kako ističu izvori bliski nekadašnjem kapetanu engleske reprezentacije, nekoliko je investitora u prošlosti ranije pristupilo Beckhamu kako bi podržao njihovu potencijalnu kupnju, ali razgovori nisu daleko odmakli.

Komentirajte prvi

New Report

Close