Povratak u velikom stilu: Proizvođač čuvenih traperica privukao je veliki interes

Autor: Poslovni dnevnik , 24. ožujak 2019. u 07:00
Foto: Reuters

Proizvođač traperica u četvrtak opet uvršten na burzu.

Kompanija Levi Strauss vratila se na burzu u velikom stilu. Proizvođač čuvenih traperica privukao je veliki interes ulagača i prije samog povratka na burzu nakon 34 godina izbivanja i njegova bi tržišta kapitalizacija mogla dosegnuti 6,6 milijardi dolara, pišu mediji. Početna cijena dionice Levi’sa koja će u kotaciju Njujorške burze biti uvrštena pod simbolom LEVI podignuta je na 17 dolara, s prvotnog određenog raspona od 14 do 16 dolara.

Prodali i potomci

Kompanija je institucionalnim ulagačima već prodala dionice u vrijednosti 623 milijuna dolara, prije samog uvrštenja u burzovnu kotaciju u trgovanju u četvrtak. Obitelj Haas, potomci osnivača Levi Straussa, prodala je dionice vrijedne oko 357 milijuna dolara. Levi’s je osnovan 1853. godine u San Franciscu gdje je njezin utemeljitelj Levi Strauss u razdoblju zlatne groznice otvorio trgovinu mješovitom robom.

Pravi je procvat tvrtka doživjela 20 godina kasnije kada su Strauss i njegov partner registrirali patent za korištenje zakovica u proizvodnji odjevnih predmeta kako bi bili čvršći.

U početku su hlače od trapera nosili uglavnom rudari i kauboji, a zvjezdani su status levisice osigurale tek u 20. stoljeću. Kompanija sada želi razvijati poslovanje i uz muške traperice ponuditi više proizvoda ženama. Dodaju i kako su uvjereni u “značajnu priliku za produbljivanje naše prisutnosti na ključnim tržištima u razvoju, kao što su Kina Indija i Brazil, kako bismo potaknuli dugoročni rast”.

Povratak u modu

Traperice su se proteklih godina vratile u modu nakon razdoblja popularnosti sportske odjeće. Tako je 2017. i 2018. globalna prodaja traperica porasla za 4,3 posto, navodi tvrtka za istraživanje tržišta Euromonitor. U SAD-u je nakon četiri godine pada potražnje prodaja porasla 2,2 posto, navodi BBC.

Levi Strauss je objavio da je u 12 mjeseci do kraja studenog prošle godine uprihodio 5,8 milijardi dolara, nasuprot 4,9 milijardi dolara godinu ranije. Neto dobit dosegla je 285,2 milijuna dolara, malo iznad rezultata iz prethodne godine od 284,6 milijuna dolara. Veliku je pozornost Levi’su u travnju 2017. osigurala glazbena zvijezda Beyonce, nastupivši na glazbenom festivalu Coachella u odrezanim trapericama, piše AFP. 

Komentirajte prvi

New Report

Close