Donedavno nezamislivo: Izdali trezorske zapise uz stopu od -0,02 posto

Autor: Tomislav Pili , 14. listopad 2019. u 13:00
Vlada prikupila 487,5 milijuna eura/REUTERS

Negativni prinosi veliki su zaokret za državu koja je 2012. trebala najveći paket financijske pomoći u povijesti.

Klub država koje se zadužuju uz negativnu kamatu dobio je prošloga tjedna novoga člana koji je do prije četiri godine bio nezamisliv – Grčku.

Kako prenose inozemni mediji, grčka vlada prošloga je tjedna tromjesečne trezorske zapise prodala uz kamatnu stopu od -0,02 posto. To je prvi puta u povijesti da investitori Ateni plaćaju kamatu prilikom posudbe novca.

Dodatni pad 
Time je kamatna stopa na ove kratkoročne dužničke vrijednosnice dodatno pala s obzirom da je na aukciji u kolovozu postignuta kamatna stopa od 0,10 posto. Posljednjim izdanjem "trezoraca" grčka je vlada prikupila 487,5 milijuna eura. No, trend sve povoljnijeg zaduživanja prelio se i na dugoročnije vrijednosnice. Tako je početkom prošlog tjedna Grčka plasirala 10-godišnju obveznicu vrijednu 1,5 milijardi eura koja ulagačima donosi prinos od svega 1,5 posto.

 

1,5 posto

trenutno iznosi prinos na 10-godišnju grčku obveznicu

Veliki je to zaokret za državu koja je 2012. gotovo cijelu eurozonu povukla u ponor dužničke krize. Tada je prinos na 10-godišnju grčku obveznicu dosezao i 24 posto s obzirom da je zemlja trebala najveći paket financijske pomoći u povijesti. Gledano strogo prema sadašnjim uvjetima zaduživanja, bolne reforme koje su, među ostalim, uključivale otpuštanje četvrtine zaposlenih u javnom sektoru i snižavanje plaća za trećinu sada donose plodove.

K tome, dok većina vodećih europskih gospodarstava ove godine balansira na rubu recesije, grčki BDP trebao bi porasti 2,1 posto. Iduće godine ekonomski rast trebao bi ubrzati na 2,8 posto. Međutim, Grčka je i dalje najzaduženija država eurozone, s udjelom javnog duga u BDP-u od 184 posto. 

Bez stranaca 
Dio analitičara upozorava kako negativni prinos u grčkom slučaju ne znači potražnju inozemnih ulagača. Naime, glavninu već spomenutih trezorskih zapisa kupile su lokalne banke. Inače, daljnje labavljenje monetarne politike najvećih središnjih banaka u svijetu dovelo je do donedavno nezamislivog iznosa duga koji donosi negativni prinos.

Prema podacima agencije za kreditni rejting Fitch, trenutno čak 15 bilijuna dolara duga u svijetu donosi negativnu kamatu. Primjerice, čak i njemačka obveznica na 30 godina donosi negativan prinos. Analitičari upozoravaju kako je trend negativnih prinosa posebice vidljiv u Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close