Investicijski glosarij

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2007. u 06:30

Predujam na dobit, međudividenda – Interim dividend
Naziv za predujam za isplatu dobiti na temelju dividendi za razdoblje kraće od godine dana, koji se određuje prije kraja poslovne godine na temelju tekućeg izračuna poslovnog rezultata. Na kraju poslovne godine vrši se prilagodba isplate preko završne dividende. Prije svega u SAD-u je ovo, prvenstveno u obliku kvartalne dividende, uobičajeni oblik predujma za godišnja financijska izvješća.

Revizor za godišnja financijska izvješća u d. d. – Auditor
Revizor ili revizorska tvrtka provodi pregled godišnjih financijskih izvješća i izvješća o stanju poduzeća. Od potrebe revizije poduzeća izuzeta samo ona poduzeća kod kojih se radi o malom d. d. U reviziju godišnjih financijskih izvješća treba se uključiti knjigovodstvo. Treba provjeriti je li se pridržavalo zakonskih propisa i propisa sukladno društvenom ugovoru ili statutu. Ako se ne provede revizija, godišnja financijska izvješća društva ne mogu se prihvatiti. Revizora odabiru članovi društva. Ako se kod d. d. u kojem treba provesti reviziju radi o kreditnoj instituciji, treba se pridržavati dopunskih propisa.

Dobitak na dionici – Earnings per share, EPS
1. pokazuje veličinu dobitka nakon kamate i poreza po svakoj glavnoj dionici. Ukazuje na bogatstvo vlasnika dionica uvjetovano isplatom dividendi, kao i akumulacijom koja povećava tržišnu vrijednost dionica. Pokazatelj koji se koristi pri procjeni vrijednosti redovnih dionica. Zbog toga ga dionička poduzeća čiji vrijednosni papiri kotiraju na organiziranim tržištima kapitala moraju javno obavljati;
2. jedan od osnovnih pokazatelja uspjeha dioničkog poduzeća. Takvom računovodstvenom informacijom žele raspolagati svi oni što kupuju i prodaju dionice dotičnog dioničkog poduzeća. Dobije se dijeljenjem neto dobitka poduzeća s brojem običnih (glavnih) dionica. Ovisno o strukturi kapitala mogu se računati: povijesni, primarni i potpuno razrijeđeni dobitak po dionici. Prvi se računa kod jedinstvene a drugi i treći kod složene strukture kapitala (pored običnih dionica poduzeće je emitiralo konvertibilne dionice i konvertibilne obveznice).

Kapitalno budžetiranje – Capital budgeting
Proces analiziranja i donošenja odluka o investiranju u fiksnu imovinu. Obuhvaća ulaganja u nove investicije i ulaganja u zamjenu fiksne imovine. Kapitalno budžetiranje uključuje procjenu potrebnih investicijskih ulaganja u fiksnu imovinu i procjenu budućih novčanih tokova (novčanih primitaka), kao i ocjenjivanje njihove financijske efikasnosti. Ključna svojstva kapitalnog budžetiranja jesu: vremenska vrijednost novca, koncept novčanih tokova, diskontna stopa kao oportunitetni trošak ulaganja tvrtke, te rizik i neizvjesnost.

Okvirni kredit – Credit line
Vrsta kratkoročnog financiranja; okvirnim kreditom banka zajmoprimcu garantira da će mu odobravati kratkoročni kredit do određenog iznosa u toku određenog razdoblja. Ova forma kredita vrlo je povoljna sa stanovišta zajmoprimca jer novčana sredstva može koristiti kad su mu potrebna, odnosno vraćati ih u toku utvrđenog razdoblja kad raspolaže viškovima novčanih sredstava. Zaključivanje ugovora o okvirnom kreditu obično se naplaćuje relativno niskom provizijom.

Potpuno plaćene obveznice – Fully paid bonds
Emitirane obveznice koje su plaćene u potpunosti po nominalnoj ili tržišnoj vrijednosti. Plaćeni iznos za obveznice po tržišnoj vrijednosti može biti manji (prodaja uz diskont) ili veći (prodaja uz premiju) od nominalne vrijednosti. Obveznice koje se prodaju upisom plaćaju se u ratama.

Bankovne ili fondovske rezerve – Reserve fund
Dio bankovnih izvora; anonimni kapital formiran iz prihoda ili iz razlike između prodajne (više) i nominalne (niže) cijene prodanih dionica banke. Ukupni je kapital banke razlika između ukupnih potraživanja i obveza banke, dio ukupnog kapitala ima vlasnike, odnosno nominiran je na određene osobe (npr. dionički kapital), a ostatak su bankovne rezerve. Banke formiraju rezerve radi stvaranja mogućnosti za otpis neplaniranih kreditnih gubitaka i radi stvaranja manevarskog prostora za fleksibilnije usklađivanje poslovanja banke.

Diskont mjenica – Discount on bills of exchange
Ugovor o prodaji nedospjelih mjeničnih potraživanja uz odbitak diskonta koji predstavlja razliku vrijednosti novčane obveze na dan sklapanja ugovora i njezine vrijednosti na dan dospjelosti novčane obveze. Diskontna mjenica u gospodarskom smislu smatra se poslom financiranja, a pravno predstavlja ugovor o kupnji. Diskontant prenosi na banku potpuno vlasništvo diskontirane mjenice. Sam čin ugovora o diskontu mjenica obavlja se indosiranjem mjenice.

Komentirajte prvi

New Report

Close