Greyp bikes mijenja sistem financiranja: Taj događaj mogao bi obilježiti razvoj segmenta financijskog poslovanja

Autor: Bernard Ivezić , 02. ožujak 2020. u 07:13
Pad ICO-a prati jačanje aktivnosti regulatora, u što je američki SEC unazad dvije godine usmjerio dvije trećine svojih aktivnosti

Analiza kripto tržišta u 2019. voditelja meetupa ‘Blockchain that means Business’ Vedrana Brničevića otkriva doprinos male hrvatske tvrtke svjetskom financijskom tržištu.

Greypov Equity Token Offering (ETO), investicijska kampanja proizvođača električnih bicikala Mate Rimca, a u kojoj je hrvatska tvrtka preko njemačke blockchain burze Neufunda i lihtenštajnske jurisdikcije prikupila 1,44 milijuna eura kapitala od 1017 ulagača iz cijelog svijeta označila je na globalnoj razini prijelaz s ICO-a na ETO-e.

Riječ je o jednoj od najvećih promjena na kripto i blockchain tržištu u prošloj godini te događaju koji će obilježiti budući razvoj tog segmenta financijskog poslovanja, kaže Vedran Brničević, osnivač Suprabita i organizator meetupa “Blockchain that means Business”.

Razvikani ICO-i (Initial Coin Offering), neregulirani način prikupljanja kapitala pomoću kriptovaluta lani su nakon dvije godine munjevitog rasta pali u volumenu za 95,2 posto. Prema podacima ICOdata.io-a lani je bilo svega 109 ICO-a i prikupili su svega 371,2 mil. dolara kapitala. Godinu prije bilo ih 1253 i prikupili su 7,81 mlrd. dolara kapitala, a u 2017. ih je bilo 875 i prikupili su 6,23 mlrd. dolara.

Širenje kripto burzi
“Ključan razlog pada ICO-a je što su ih regulatori počeli provjeravati pa je SEC unazad dvije godine gotovo dvije trećine aktivnosti usmjerio na neregistrirane kapitalne instrumente, a lani je prikupio gotovo 100 milijuna dolara na globama”, kaže Brničević.

1,44

milijuna eura prikupio kapitala Greyp na ETO-u preko Neufunda

Dodaje da iako većina ICO-a nije bila sporna, bilo je mnogo prevara te je zato uključivanje regulatora dobro za daljnji razvoj kripto-industrije. Naglašava da je Greypov ETO važan, jer su investitori po prvi put dobili priliku da izvan postojećih, klasičnih financijskih organizacija, primjerice burzi, mogu izravno kupiti udio u jednoj tvrtki. Tehnički je to riješeno preko tokena na blockchainu, a tokeni se mogu kupiti i za kriptovalute.

Zanimljivo je da je sličan proizvod razvio i Funderbeam SEE, zajednički projekt startupa Funderbeama i Zagrebačke burze, gdje ulagači iz cijelog svijeta mogu kupiti udio u tvrtki iz Hrvatske preko njihove platforme i estonske jurisdikcije. Iz perspektive razvoja financijske industrije, navodi Brničević, krupan je korak što su kripto burze, koje su prije bile usmjerene na kupoprodaju kriptovaluta sada ušle u niz novih područja, većinu kojima se klasične burze ne bave.

1017

investitor kupio tokene u Greypovom ETO-u na Neufundu

Koliko je to važno ilustrira veličina kripto-burzi. Primjerice, Binance sa sjedištem na Malti, u petak je prema podacima Coin.marketa u 24 sata obavila 4,86 mil. transakcija s 2,14 milijardi dolara volumena trgovanja. Isti izvor navodi da je britanski HitBTC imao dnevni promet od 1,34 mlrd. dolara u više od 678.000 transakcija.

Američki Coinbase je imao volumen od 407,2 mil. dolara u 505.000 transakcija, a američki Kraken u 211.000 transakcija promet od 203,6 milijuna dolara. Brničević navodi da su kripto-burze počele nuditi svoj panadam bankarskih usluga poput čuvanja kriptovaluta.

95,2

posto palo tržište ICO-a u 2019. godini

Sve učestalije prihvaćaju i fiat valute, a Coinbase je postao partner VISA-e i sada izdaje vlastitu VISA karticu. Kripto-burze k tome nude i investicijske proizvode tako što su modificirale ICO-e, za koje sad one garantiraju, kroz Initial Exchange Offeringe (IEO). “Budući da se kroz IEO-e, kao i ICO-e, prodaju projekti, a ne stvarni udjeli u tvrtkama interes je skromniji”, pojašnjava Brničević.

Veliki promet derivatima
Naglašava da su kripto-burze uspješne i u preuzimanju upravljanja nad blockchainovima: Coinbase nad Tezosom, a Huobi na EOS-om. Dodaje da razvijaju i derivate kriptovaluta, a s fintechima nude usluge povezivanja klasičnih institucija s kripto tržištima, npr. bankama i velikim tvrtkama omogućuju da otvore kripto odjele.

Tržišno su prilično uspješni, jer kripto-derivatima se lani trgovalo dnevno i za više od milijardu dolara. “CME, globalni predvodnik, te Bakkt, iza kojeg stoji vlasnik NYSE-a, rade velike promete i to značajno osnažuje kripto-industriju”, zaključuje Brničević.

Komentirajte prvi

New Report

Close