Inflacija u EU ubrzala na 0,8% u lipnju

Autor: Ana Blašković , 19. srpanj 2020. u 22:00
Blagi oporavak cijena posljedica je popuštanja mjera za suzbijanje epidemije/SHUTTERSTOCK

Rastu cijena najviše pridonose cijene hrane, alkoholnih pića i duhana s 0,6 postotnih bodova, a pola boda čine cijene usluga.

Inflacija je u lipnju u Europskoj uniji blago ubrzala na 0,8 posto održavajući oporavak gospodarske aktivnosti nakon što je većina članica počela s popuštanjemi mjera za ograničavanje epidemije koronavirusa.

Prema podacima Eurostata, rast opće razine cijena povećan je za 0,2 postotna boda u odnosu na svibanjskih 0,6 posto. Mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), inflacija u EU i dalje je znatno manja od prošlogodišnjih 1,6 posto koliko je dosezala u lipnju 2019.

U 19 zemalja u kojima je euro službena valuta inflacija je u lipnju porasla na 0,3 posto sa svibanjskih 0,1 posto čime je potvrđena preliminarna procjena s početka mjeseca.

Usporedbe radi, u lipnju 2019. inflacija u eurozoni iznosila je 1,3 posto. Inače, monetarna politika Europske središnje banke željenu inflaciju targetira “blizu, ali ispod dva posto”.

Rastu cijena najviše pridonose cijene hrane, alkoholnih pića i duhana s 0,6 postotnih bodova, a pola boda čine cijene usluga. Istodobno, cijene energenata, koje bilježe velik pad zbog situacije s koronavirusom, smanjile su stopu inflacije za gotovo jedan postotni bod.

U devet zemalja EU-a inflacija u lipnju bilježi pad na godišnjoj razini, a među njima je i Hrvatska s -0,4 posto. U svibnju je deflacija u Hrvatskoj iznosila 0,7 posto.

Najveći pad cijena bilježi Cipar gdje je valuta euro (-2,2 posto), dok je najvišu stopu inflacije u lipnju imala Poljska (+3,8 posto) u kojoj se i dalje plaća poljskim zlotom.

Komentirajte prvi

New Report

Close