Imovina dioničkih fondova najviša od lanjskog studenog

Autor: Tomislav Pili , 20. kolovoz 2019. u 22:00
Najviši prinos 3,7 posto/Marko Lukunić/PIXSELL

Prelaskom razine od 1,7 milijardi kuna dionički fondovi oporavili se od prosinačkog pada Wall Streeta.

Ljetni mjeseci očito blagotvorno djeluju na imovinu domaćih investicijskih fondova, ako je suditi po nastavku primjetnijeg rasta započetog u lipnju.

Kako stoji u mjesečnom izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za srpanj, imovina pod upravljanjem dosegla je 20,8 milijardi kuna i za 3,7 posto je viša nego mjesec ranije.

Glavni pokretač 
Time je nastavljen izraženiji rast imovine koji je u lipnju iznosio 3,8 posto i prvi puta ove godine prešao dva posto rasta. Kao i proteklih mjeseci, pa i godina, glavni pokretač rasta fondovske imovine obveznički su fondovi. Posljednjeg dana prošlog mjeseca njihova je imovina iznosila 17,1 milijardu kuna što je 3,4 posto više nego mjesec ranije.

Podsjetimo, primjetniji rast imovine obvezničkih fondova traje već četiri godine i slobodno se može reći da su jedina kategorija investicijskih fondova u koju se primjetnije slio dio štednje u bankama koja doseže preko 230 milijardi kuna.

Ostale vodeće kategorije fondova također su u srpnju zabilježile rast, iako nešto skromniji. Tako je u dioničkim fondovima pohranjeno 1,7 milijardi kuna što je 0,6 posto više nego u lipnju. No, ovime se imovina dioničkih fondova vratila iznad 1,7 milijardi kuna prvi puta nakon studenog.

Naime, u prosincu prošle godine je započela rasprodaja na Wall Streetu od koje su se domaći  dionički fondovi očito mjesecima oporavljali.

Uplata u obvezničke
Mješoviti investicijski fondovi uvećali su imovinu za malo manje od dva posto i sada upravljaju sa 903,4 milijuna kuna. Statistički podaci o izdavanju i otkupu udjela pokazuju da se u obvezničke fondove slilo 500 milijuna kuna, koliko iznosi razlika između otkupljenih i izdanih udjela.

 

0,6 posto

uvećana je imovina fondova izloženih dionicama

Iz dioničkih je fondova povučeno 10,5 milijuna kuna dok je u mješovite fondove uplaćeno 10,6 milijuna kuna više nego što je povučeno.

Što se tiče prinosa, na srpanjskoj ljestvici predvodi predstavnik dioničkih fondova. Radi se o fondu Capital Breeder kojim upravlja društvo Global Invest i koji je ostvario rast mjesečnog prinosa od 3,7 posto.  

Komentirajte prvi

New Report

Close