Poslovna 2021.
Csaba Soos, predsjednik Uprave Sberbanka

I ubuduće aktivna uloga banaka u gospodarskom oporavku

Pandemija bi mogla potaknuti veću suradnju između banaka i šireg ekosustava financijskih usluga.

Poslovni.hr
29. studeni 2020. u 22:01
Foto: SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Ono čime će biti obilježena 2020. godina je brzina i promptnost bankarskog sektora na prilagodbu nepredvidljivim promjenama na tržištu uzrokovanim epidemiološkom situacijom. Pored tog ‘kriznog adrenalina’, banke su ostale snažne, adekvatno kapitalizirane, pronašle su nove učinkovite načine poslovanja i interakcije s klijentima, posebno na digitalnim platformama, te su odigrale ključnu ulogu za održivost i potporu gospodarstvu. Nakon kontrakcije od procijenjenih 8,6% u 2020., hrvatsko gospodarstvo će se vjerojatno oporavljati po stopi od 4,7% u 2021. godini. Velika izloženost gospodarstva turizmu i dalje predstavlja rizik ako dođe do ograničenja putovanja, dok će domaća potrošnja, kako privatna tako i ona kroz investicije, biti glavni pokretač budućeg oporavka. Očekivanja su da će se Hrvatska na razinu ekonomskog razvoja s kraja 2019. vratiti do 2023. godine.

Tijekom razdoblja oporavka nekoliko će trendova oblikovati bankarski sektor uz potencijalno daljnju nesigurnost uzrokovanu pandemijom. To su daljnji pritisak na marže uslijed jake konkurencije i viška likvidnosti, povećanje portfelja kredita koji su u statusu neispunjenja obveza, preferencija klijenata prema beskontaktnom plaćanju te jačanje otvorenog bankarstva (open banking).

Sama brzina reakcije na promjenjive poslovne okolnosti ključna je za vođenje u “novom normalnom”. Očekuje se da će banke mijenjati postojeće poslovne modele kako bi bile otvorenije, transparentnije, uvijek dostupne i jače integrirane u život klijenata i poslovanje institucionalnih klijenata. Digitalna transformacija će se ubrzati kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo, unaprijedila operativna učinkovitost i pratio razvoj tehnoloških kompanija. Pandemija bi mogla potaknuti veću suradnju između banaka i šireg ekosustava financijskih usluga. Financiranje inicijativa za održivi razvoj i zaštitu okoliša poput smanjenja potrošnje energije i papirnatog materijala bit će sastavni dio svakodnevnog poslovanja banaka.

Financijske usluge se mijenjaju i banke zajedno s njima. Prevladavajuća će i dalje biti njihova uloga u poticanju gospodarskog oporavka, zajedno s ostalim financijskim potporama.

New Report

Close