Hrvatski ulagači mogu se konačno kladiti i na tečaj kune

Autor: Tin Bašić , 12. siječanj 2014. u 22:00
Investitori moraju biti jako pažljivi prilikom korištenja poluge/FOTOLIA

Od mogućnosti trgovanja sa 160 valuta i plemenitim metalima, jedini nude kunu kao margin trading.

Hrvatski ulagači, pored kupovanja dionica, obveznica, zapisa i stranih valuta, odnedavno mogu trgovati valutnim parovima koje čini kuna.

Hypo Alpe Adria banka od prošloga je tjedna ponudila dva takva para – euro i kuna te dolar i kuna. Ta banka, inače, od svibnja 2012. svojim privatnim i poslovnim klijentima nudi uslugu Hypo ProTrader preko koje mogu trgovati financijskim instrumentima. Za razliku od tvrtki koje u Hrvatskoj nude mogućnost trgovanja valutama, klijenti u ovom slučaju potpisuju ugovor s Hypo bankom u Hrvatskoj, zbog čega vrijede naši zakonski propisi. Od mogućnosti trgovanja sa 160 svjetskih valuta, kao što su i meksički dolar, indijska rupija, ruska rublja, ali i instrumentima vezanim za plemenite metale (zlato, srebro, platina i paladij), Hypo, kažu iz te banke, jedini u Hrvatskoj nudi kunu kao margin trading mogućnost. Odnosno, jedini nude mogućnost trgovanja kunom uz polugu do maksimalno 100.

No, kako upozorava Constantin Cesnovar, izvršni direktor Upravljanja bilancom i Riznice Hypo banke, investitori moraju biti jako pažljivi prilikom korištenja poluge. "Ako se njihov valutni par pomakne samo jedan posto u željenom smjeru, mogu zaraditi i 100 posto uloženog novca. No, pomakne li se jedan posto u krivom, sve će izgubiti", kaže Cesnovar. Zato ulagači mogu postaviti minimalnu granicu gubitka (Stop loss). Zbog toga, kaže, moraju pratiti sve vijesti i događanja. Ako se klade na kretanje dolara, trebaju pratiti podatke iz SAD-a, kao što su stopa nezaposlenosti, inflacija, ili odluke Saveznih rezervi. "Što se tiče informacija koje bi trebali pratiti, a vezani su za kunu, situacija je nešto drugačija. Na našu valutu toliko ne utječu makroekonomske vijesti, koliko mikro događanja", kaže Cesnovar.

Tako ako Ministarstvo financija plasira poveće izdanje trezorskih zapisa, to će utjecati na tečaj. Ili ako neka domaća kompanija kupuje stranu pa joj trebaju euri, poput Atlanticove kupnje Droge kolinske ili pak ako Agrokor kupi Mercator. "Na tečaj svakako utječu i devizne intervencije HNB-a. No, one ponekad izostanu, kao što je bio primjer i prošle godine", ističe Cesnovar.Dodaje da nema minimalno propisanog ulaganja, no da je njihova praksa pokazala da je 2500 eura bazična osnova za ulagati. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

ajme ludila!!! jel to ona gažićka izmislila ili oni krimosi iz hypa. ma jedva smo ovo dočekali. da vas ne bi mi bi već pocrkali od gladi.

http://www.youtube.com/watch?v=G5Dl6GHvi3U [emo_naivan]

New Report

Close