Hrvatska narodna banka u sustav ubrizgava još 1,5 milijardi kuna

Autor: Jadranka Dozan , 07. travanj 2020. u 10:00
Središnja banka zasigurno će nastaviti s aktivnim korištenjem svih raspoloživih instrumenata/PATRIK MACEK/PIXSELL

Prije ovog trotjednog niza za tjednim injekcijama kunske likvidnosti kroz redovite operacije nije bilo potražnje gotovo dvije i pol godine.

Hrvatska narodna banka nastavlja namirivati potrebe za likvidnošću koje iskazuje financijski sustav, a kroz tzv. redovite (tjedne) operacije banke su danas pokazale potražnju za 1,52 milijarde kuna.

Kroz te repo aranžmane HNB plasira kune bankama na tjedan dana (uz zalog državnih vrijednosnih papira i kamatnu stopu od 0,05 posto), s tim da je na ovotjednoj aukciji traženi iznos bio osjetno veći nego na prethodne tri (na prošlotjednoj 350 milijuna, na dvije prije toga po 750 milijuna).

Prije ovog trotjednog niza za tjednim injekcijama kunske likvidnosti kroz redovite operacije nije bilo potražnje gotovo dvije i pol godine.

S poremećajima gospodarske aktivnosti izazvanim epidemijom Covid-19 središnja banka je prije tri tjedna s ciljem osiguranja kunske likvidnosti za financiranje nacionalnog gospodarstva intervenirao i kroz tzv. strukturne operacije, plasirajući bankama 3,8 milijardi kuna na pet godina (uz zalog državnih papira i kamatnu stopu od 0,25%).

Pored toga, s istim je ciljem nedavno je spustio i stopu obvezne pričuve banaka, čime je sustavu “oslobodio” oko 10,5 milijardi kuna.

Budući da je zbog epidemije koronavirusa u Hrvatskoj i dalje na snazi izvanredni režim, a da će posljedice te epidemije na aktivnost i likvidnost gospodarstva potrajati i znatno duže, izvjesno je i da će Hrvatska narodna banka nastaviti s aktivnim korištenjem svih instrumenata koji su mu na raspolaganju.

Komentirajte prvi

New Report

Close