Hrvatska ima najveći rast potražnje za automobilima u cijeloj EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. siječanj 2022. u 12:12
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Dvoznamenkasti rast potražnje za novim automobilima bilježile su i Estonija, Grčka i Irska.

Potražnja za automobilima u EU blago je pala u 2021. godini, ponajprije zbog nestašice poluvodiča, dok je Hrvatska uz bok Mađarskoj s najvećim rastom, pokazalo je u utorak izvješće udruge proizvođača automobila ACEA.

Tijekom cijele 2021. u EU je registrirano 9,7 milijuna novih automobila, manje za 2,4 posto nego u 2020., prvoj godini pandemije, pokazalo je ACEA-ino izvješće.

Pad je povezan s nestašicom poluvodiča koja je utjecala na proizvodnju posebno u drugoj polovini godine.

Ukupan broj registriranih novih automobila u EU-u manji je za 3,3 milijuna nego u pretpandemijskoj 2019. godini, navodi ACEA.

Među vodećim europskim tržištima samo je Njemačka bilježila pad potražnje u 2021., i to za 10,1 posto. Italija je pak bilježila najveći rast, za 5,5 posto, a slijede Španjolska s rastom potražnje za jedan posto dok je u Francuskoj potražnja gotovo stagnirala.

Hrvatska je, uz Mađarsku, bilježila najveći rast broja registriranih novih automobila u prošloj godini, za 24,7 posto, s ukupno 44.915 registracija. U Mađarskoj uvećane su za 24,6 posto.

Dvoznamenkasti rast potražnje za novim automobilima bilježile su i Estonija, Grčka i Irska.

Najveći pad bilježila je pak Litva, za 22 posto.

Snažan pad u prosincu

U posljednjem prošlogodišnjem mjesecu broj registriranih novih automobila pao je za čak 22,8 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, na 795.295 registracija.

Potražnja je smanjena šesti mjesec zaredom, nadovezavši se na 20,5-postotni pad u studenome.

Dvoznamenkasti pad u prosincu zabilježen je u većini zemalja, uključujući i vodeća tržišta.

Najviše je u prosincu na godišnjoj razini smanjen broj registriranih novih automobila u Italiji, za 27,5 posto. Slijede Njemačka s padom od 26,9 posto, Španjolska gdje je smanjen 18,7 posto, Francuska s padom registracija za 15,1 posto.

Hrvatska, Bugarska, Latvija i Slovenija čine skupinu zemalja EU-a koje su u prosincu bilježile rast broja registriranih novih automobila.

U Hrvatskoj je u prosincu prema podacima ACEA-e registrirano 2.446 novih automobila, za 19,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U studenome njihov je broj na godišnjoj razini pao za 4,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close