HNB: Usporava rast, pretežu rizici

Autor: Ana Blašković , 10. travanj 2019. u 22:00
Guverner Boris Vujčić nastavlja ekspanzivnu monetarnu politiku/Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Savjet središnje banke.

Savjet Hrvatske narodne banke u srijedu je razmatrao posljednja novčana i gospodarska kretanja te usvojio projekciju monetarne politike od 2019. do 2022.

S obzirom na niže očekivane stope rasta glavnih trgovinskih partnera središnja banka očekuje blago usporavanje rasta realnog BDP-a u odnosu na 2018. pri čemu je projekcija više otvorena negativnim, nego pozitivnim rizicima.

Kretanje cijena na početku godine pokazuje da je smanjenje PDV-a na svježe meso, ribu, jaja, voće i povrće, bezreceptne lijekove i pelene imalo snažniji utjecaj na pad cijena nego što se očekivalo u prethodnoj projekciji.

Stoga bi prosječna inflacija u 2019. mogla biti niža od ranije očekivane što bi moglo podržati rast domaće potrošnje, smatraju u HNB-u. Nakon stagnacije krajem prošle godine, mjesečni pokazatelji upućuju na rast realnog BDP-a početkom 2019.

Godišnja inflacija ubrzala je sa siječanjskih 0,2 posto na 0,5 posto u veljači zbog cijena energije. Monetarna politika ostaje ekspanzivna, uz primjetno ubrzanje rasta plasmana tvrtkama i stanovništvu, čemu je pridonio rast gotovinskih nenamjenskih kredita.

Povoljna fiskalna ostvarenja u 2018. donekle su krajem godine umanjena plaćanjima za jamstva brodogradilištima, no na razini cijele godine ponovno mogao biti ostvaren višak proračuna opće države. Također, Savjet HNB-a dao je suglasnost Darku Drozdeku i Andrei Pavlović za novi mandat članova uprave Privredne banke Zagreb.

Komentirajte prvi

New Report

Close