HNB obavještava građane: Na ovaj dan nećete moći obaviti međubankovne transakcije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2023. u 13:07
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Platni sustav TARGET-HR otvoren je za provođenje plaćanja svaki radni dan, a zatvoren je na Novu godinu, Veliki petak, Praznik rada 1. svibnja, Božić 25. prosinca i Sveti Stjepan 26. prosinca

Veliki petak je uvođenjem eura postao neradni dan za izvršavanje međubankovnih transakcija, iako je to u Hrvatskoj radni dan, izvijestila je u utorak Hrvatska narodna banka (HNB).

Nakon uvođenja eura, sva međubankovna plaćanja u eurima izvršavaju se i namiruju u platnom sustavu TARGET Europske središnje banke, odnosno u TARGET-HR komponenti sustava TARGET kojom upravlja Hrvatska narodna banka. S obzirom na to da je Veliki petak radni dan u Republici Hrvatskoj, ali istodobno neradni dan platnog sustava TARGET-HR, HNB skreće pozornost da se na dan Velikog petka, 7. travnja ove godine neće moći izvršavati plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama (međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci).

To neće imati nikakvog utjecaja na plaćanja između računa koji se vode u istoj banci, kao što neće imati ni utjecaja na plaćanja platnim karticama i podizanje gotovine na bankomatima.

Dakle, građani će na Veliki petak moći bez problema podizati gotovinu na bankomatima i plaćati platnim karticama, kažu u HNB-u.

TARGET-HR je platni sustav preko kojega Hrvatska narodna banka vodi račune banaka i u kojem se izvršavaju i namiruju platne transakcije u eurima (nacionalne i prekogranične) između svih banaka europodručja u realnom vremenu na bruto načelu (engl. Real Time Gross Settlement), i to u svrhu provođenja plaćanja samih banaka i njihovih klijenata, plaćanja u svrhu provođenja monetarne politike EU-a i monetarnih operacija HNB-a, opskrbe banaka gotovim novcem, transakcija povezanih sa sudjelovanjem na tržištu kapitala, transakcija konačne namire drugih platnih sustava i drugih platnih transakcija.

Platni sustav TARGET-HR otvoren je za provođenje plaćanja svaki radni dan, a zatvoren je na Novu godinu, Veliki petak, Praznik rada 1. svibnja, Božić 25. prosinca i Sveti Stjepan 26. prosinca.

Za klijente kojima njihova banka omogućava uslugu instant plaćanja, bit će moguće izvršiti instant plaćanja između računa koji se vode u bankama koje su sudionice platnog sustava EuroNKSInst, koji posluje 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 365 dana godišnje.

Banke sudionice sustava EuroNKSInst jesu: Addiko bank d.d. Zagreb, BKS Bank AG – Glavna podružnica Hrvatska, Hrvatska poštanska banka; Istarska banka Umag, Partner banka, Privredna banka Zagreb, i Zagrebačka banka.

Detaljnije se o mogućnostima korištenja usluga vezanih uz izvršenje plaćanja na Veliki petak građani se mogu informirati kod svoje banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close