HNB dao zeleno svjetlo J&T-u za Centar banku, Česi još nisu uplatili ni kune

Autor: Ana Blašković , 03. rujan 2013. u 09:35
Suglasnost središnje banke dana uz uvjete/Marko Lukunić/PIXSELL

Iza ulaska novog igrača na domaće bankarsko tržište odigravala se drama jer je J&T dao uvjetnu ponudu, još pregovaraju s dioničarima.

Ulazak češke J&T banke u posrnulu Centar banku sve više poprima obrise sapunice.

Premda se u ponedjeljak do ranog poslijepodneva činilo da je 75 milijuna kuna češkog ulagača spremno i da je neizvjestan samo blagoslov Hrvatske narodne banke (HNB), nagli obrat. Na izvanrednoj sjednici Savjeta HNB je dao suglasnost za stjecanje kvalificiranog udjela, da bi se ispostavilo da novac nije uplaćen, već da J&T još pregovara s dioničarima banke. "Savjet HNB-a (…) dao je prethodnu suglasnost češkoj J&T banci za stjecanje kvalificiranog udjela koji čini više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu Centar banke. Suglasnost je izdana pod uvjetom da J&T izvrši dokapitalizaciju Centar banke u skladu s odlukom glavne skupštine od 16. kolovoza 2013.", stoji u priopćenju regulatora.

U svibnju je, podsjetimo, Uprava procijenila da Centar banci treba najmanje 150 milijuna, odnosno do 200 milijuna kuna. Na skupštini je prihvaćena ponuda J&T-a da u prvom koraku ponudi 75 milijuna kuna, a ostali dioničari uplatit će ostatak do 113,5 milijuna kuna. O čemu još J&T pregovara s ostalim dioničarima nakon dobivanja suglasnosti, nismo doznali do zaključenja broja. Iza ulaska novoga igrača na domaće bankarsko tržište u proteklih mjesec dana odigravala se prava drama. J&T banka dala je uvjetnu ponudu za ulaganje u posrnulu banku želeći "čiste račune". Neslužbeno, uvjet je bio da država "preuzme" dio lošeg portfelja banke, da HBOR preuzme problematične linije natrag sebi te da putem DAB-a uplati oko 260 milijuna kuna. Ta brojka nije i konačni iznos koliko još treba počistiti problematičnih kredita, već je maksimalni iznos u visini polovice osigurane štednje koliko DAB zakonski smije uplatiti za sanaciju kreditne institucije.

Čini se da komunikacija češkog ulagača s državnim institucijama i kockanje po principu "uložite ili ćete imati isplatu osigurane štednje" nije naišla na plodno tlo. DAB s jedne strane ima novca za potporu šest banka slične veličine, a tehnike manipuliranja ne bacaju respektabilno svjetlo na ulagača koji cilja i na Vaba banku. Agencija, međutim, ne odbacuje eventualnu pomoć Centar banci, no takav potez moguć je tek nakon što J&T dokapitalizira banku i kreira kredibilan program restrukturiranja. J&T banka dio je grupacije povezane s RMZ Mezzanineom, koji je uložio u Alternative FGS koji upravlja bankom u proteklih godinu. Kritike na račun menadžmenta sve su glasnije jer rezervacije rastu, banka tone u gubitke, a kapital se naočigled topi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A što je bilo sa onom potpredsjednicom češke J%T Banke Monikom koja je rekla
da oni ulaze kad nitko neće, da su tu da ostanu, da su snimili situaciju i znaju što treba napraviti kako bi se posao razgranao itd….itd.
Izgleda ipak da Česi kao Česi, htjeli bi uložiti, ali da im netko garantira
da neće izgubiti ni krune, već da će jako fino zaraditi.
Prije dva tjedna Poslovni dnevnik je prenio informaciju da je povrat na
uloženo u Češkoj min. 20%. Ako im je kriterij da u Lijepoj našoj bez rizika očekuju 20% povrata na kapital, onda mi se čini da su zalutali i u državu i u sektor. Ili će im netko morati dati ogromne ustupke da bi ovdje doista i
ostali.
Kako nas je krenulo sa investitorima koji najave dolazak na velika vrata pa
kad vide da ne mogu od države dobiti koncesije i ustupke, bježe iz Hrvatske
da se nikad ne vrate.

New Report

Close