Gubici na obveznicama ‘koštali’ HPB

Autor: Ana Blašković , 02. svibanj 2022. u 13:22
Foto: Davorin Višnjić / Pixsell

Najveća banka u domaćem vlasništvu objavila pad neto dobiti za četvrtinu u prva tri mjeseca

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prva tri mjeseca ove godine ostvarila je 30 milijuna kuna kuna neto dobiti, što je četvrtinu slabije nego u istom razdoblju lani. U banci koja će prvi ovogodišnji kvartal pamtiti po akviziciji posrnulog Sberbanka na politički mig, praktično preko noći, pad profita objašnjavaju spletom tržišnih okolnosti, poput gubitaka zbog ulaganja u državne obveznice zbog pada cijena (rasta prinosa). S druge strane, ističu rekordne cijene nekretnina koje su pridonijele da neto rezultat rezervacija “uslijed realizacija kolaterala po višim cijenama bude značajno iznad plana”.

Unatoč uštedama od rezervacija, operativni rezultat pod snažnim je pritiskom o čemu svjedoči gotovo 60-postotni pad operativne dobiti, sa 74 na 30 milijuna kuna. Takve brojke Uprava, na čelu s Markom Badurinom, argumentira padom neto kamatnog prihoda zbog manjeg volumena i pritiska na kamatne stope, spomenutog gubitka od trgovanja zbog rasta prinosa, ali i dodaju ubrzanu inflaciju, zaoštrenje monetarne politike ECB-a i FED-a, rat u Ukrajini… Apostrofiraju i skok administrativnih troškova “povezanih s intenzivnim aktivnostima pokrenutim na regulatornim projektima”, poput konzultantskih usluga oko uvođenja eura i ESG izvještavanja. Operativni prihodi smanjeni su za oko 34 milijuna kuna, na 157 milijuna, a operativni troškovi povećani za 10 milijuna kuna, na 126 milijuna. Istovremeno, neto kamatni prihod bilježi pad na 126 milijuna kuna (-9,5%) zbog “tržišta niskih kamatnih stopa, nižeg bruto kreditnog portfelja te cjenovne konkurencije unutar bankovnog sektora”.

Rezultat nije uspjela “popeglati” ni rekordno visoka zarada od naknada i provizija od 43 milijuna kuna, najviša u zadnjih pet godina. Bruto krediti dosegnuli su 16,1 milijardu kuna, dok su depoziti povećani za 1,05 milijardi kuna, na 24,5 milijardi. HPB grupa, koju čine banka, HPB Invest te HPB nekretnine, prvi kvartal završila je s 31,1 milijun kuna neto dobiti. Iz HPB-a ističu da je Nova hrvatska banka (bivši Sberbank) krajem ožujka ostvarila 3,2 milijuna kuna neto dobiti uz 19,7% adekvatnosti kapitala. Pripajanje se očekuje u idućih godinu dana, a idući konsolidirani rezultati grupe za prvih šest mjeseci uključit će i tu banku.

Komentirajte prvi

New Report

Close