Građani će moći kupiti euro kovanice već od 1. prosinca: Za 100 kuna paketić od 13,27 eura

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2022. u 10:29
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Od 27. prosinca, mikro poduzetnici moći će dobiti do 10.000 eura u postupku pojednostavljene predopskrbe.

Prosinac će biti ključan prije ulaska u novu godinu koju će obilježiti nova službena. Za građane je pritom važno znati da će od 1. prosinca moći za 100 kuna dobiti paketić od 13,27 eura u kovanicama, a moći će ga kupiti u bankama te poslovnicama Fine i Hrvatske pošte. Također će tog dana HNB objaviti privremenu nacionalnu referentnu stopu (NRS) za euro koja će služiti za nove izračune kamatnih stopa – koje su ugovorene kao promjenjive – na kredite, piše tportal.

Banke će najkasnije do 18. prosinca 2022. korisnicima kredita poslati najvažnije informacije koje se tiču preračunavanja, parametara, marži i visine kamatnih stope, a građanima koji otplaćuju kunske kredite dostavit će i novi otplatni plan s iznosima u euru. Obavijest o preračunavanju, parametru i visini kamatne stope na depozit dobit će i štediše, odnosno deponenti.

Posljednji će to biti dani prije službenog uvođenja eura. Pet dana prije, od 27. prosinca, mikro poduzetnici moći će dobiti do 10.000 eura u postupku pojednostavljene predopskrbe, za što će morati potpisati ugovor s bankom i dati određeno jamstvo.

Nakon što otkuca ponoć, od 1. siječnja euro postaje službena valuta u Hrvatskoj. Od tog datuma pa sve do 14. siječnja 2023. godine počinje razdoblje dvojnog optjecaja. U tom ćemo razdoblju, ako plaćamo u gotovini, moći svugdje plaćati u kunama, no ostatak ćemo dobiti u eurima. Pritom ćemo moći dati najviše 50 kovanica kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close