Fintech Revolut sada vrijedi tri puta više

Autor: Bernard Ivezić , 25. veljača 2020. u 22:00
Foto: REUTERS

Procijenjena tržišna vrijednost skočila je sa 1,7 milijardi dolara na 5,5 milijardi dolara.

Jedan od najpopularnijih fintecha u Hrvatskoj, britanski Revolut, upravo je postao jedan od tri najvrednija startupa u Europi.

Revolut je zbog priprema za širenje u SAD i širenje ponude usluga na kreditiranje, a zbog čega će mu trebati britanska bankarska licenca, primio investiciju od 500 milijuna dolara uz procijenjenu tržišnu vrijednost od 5,5 milijardi dolara. U Europi postoje još samo dva startupa čija je tržišna valuacija slična ili viša.

Rundu vodio TCV
Prvi je britansko-kineski pružatelj usluga podatkovnih centara Global Switch, prema investitorima vrijedan 11,1 milijardu dolara, a drugi je online payment platforma iz Švedske, Klarna, koju investitori važu isto koliko i Revolut, na 5,5 milijardi dolara.

Novu investicijsku rundu u Revolut vodi investicijska tvrtka TCV. Riječ je VC fondu iz Silicijske doline koja je među prvim ulagačima u Facebook i Netflix, a TCV u investicijskoj rundi slijede fondovi Ribbit Capital, DST Global, Lakestar i GP Bullhound.

Britanski fintech, star svega pet godina, dosad je primio ukupno 836 milijuna dolara investicija, a na prethodnoj rundi u travnju 2018. godine tržišna vrijednost bila mu je 1,7 milijardi dolara. Zanimljivo je da je nova investicija došla unatoč činjenici da fintech posluje s gubitkom, koji se u 2018. udvostručio na 42,2 milijuna dolara.

Najveći konkurenti
Tri najveća konkurenta Revoluta u Europi su njemački N26 te britanski Monzo i Starling. U Hrvatskoj mu je glavni konkurent Keks Pay od Erste banke, koji je objavio da ima više od 100.000 korisnika dok posljednji podaci za Revolut ukazuju da ima više od 50.000 korisnika.

Ukupno Revolut ima više od 10 milijuna korisnika, a lani je korisničku bazu povećao za 150 posto. U Hrvatskoj Revolut posluje preko bankarske licence u Litvi čime se, iako je iz Velike Britanije, osigurao od učinka Brexita. Nikolay Storonsky, osnivač i direktor Revoluta kaže da imaju velike planove.

“S pogledom unaprijed, naš je fokus na širenju ponude na bankarske usluge i to po cijeloj Europi, na povećanje broja korisnika Revoluta koji naše usluge koriste svakodnevno te na pomicanje prema profitabilnosti”, kaže Storonsky.

Komentirajte prvi

New Report

Close