Europska mirovina dostupna i u Hrvatskoj

Autor: Objava za medije , 05. travanj 2023. u 13:07
FOTO: Press

Paneuropski mirovinski proizvod (PEPP) od sada je dostupan i klijentima u Hrvatskoj. Ima strogo ograničenje naknade, prenosiv je i vezan europskim zakonodavstvom. Građanima daje priliku za jeftino dugoročno ulaganje koje će u potpunosti moći povući u dobi od 55 godina. Također, ovaj novi proizvod daje mogućnost 100% povlačenja u slučaju dugotrajne nezaposlenosti (dulje od 12 mjeseci).

Paneuropski osobni mirovinski proizvod (PEPP) ima za cilj zamijeniti nacionalne treće mirovinske stupove koji nadopunjuju državne mirovine. Pod europskom je legislativom i stoga može izbjeći političke utjecaje. Na ovaj način bi štediše iz svih europskih zemalja trebale dobiti iste uvjete mirovine. Još jedna prednost ovog proizvoda je njegova prenosivost unutar Europske unije. Stoga neće biti važno u kojoj zemlji štediša boravi tijekom trajanja ugovora. U slučaju promjene prebivališta ili prelaska unutar sestrinskih tvrtki, zaposlenici će svoju ušteđevinu moći prenijeti u drugu državu.

Osim toga, hrvatski štediše imaju pogodnost štednje od dana rođenja, što im omogućuje vrlo dug horizont ulaganja u kojem će čak i vrlo mali mjesečni depozit u kombinaciji sa složenim ukamaćivanjem rezultirati toliko željenom financijskom sigurnošću u starosti. Povrh toga, mogućnost podizanja cjelokupnog iznosa štednje u dobi od 55 godina ili u slučaju dugotrajne nezaposlenosti daje klijentu više fleksibilnosti u korištenju svoje štednje nego što je bio slučaj do sada. Vrlo važna prednost ovog proizvoda u usporedbi s trećim stupom je investicijska strategija ovog proizvoda. Za razliku od lokalnog trećeg stupa, europska mirovina ima vrlo dobro diverzificirane portfelje sastavljene od renomiranih dioničkih i obvezničkih ETF fondova koji pokrivaju 80% svjetskih tržišta. Stoga, u kombinaciji s najnižom provizijom na tržištu, ima potencijal postati idealna dugoročna investicija za sve Hrvate od djetinjstva do kasnih četrdesetih.

PEPP je pod stalnim nadzorom nacionalnih tijela i Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje EIOPA. Maksimalna naknada je 1% imovine pod upravljanjem godišnje. Financijske institucije koje ispunjavaju uvjete za pružanje PEPP-a, da bi dobile autorizaciju, moraju koristiti složene matematičke modele kako bi pokazale rizičnost i potencijalno povećanje vrijednosti ušteđevine klijenta.

Prvi pružatelj koji je to učinio je Finax, slovački online trgovac vrijednosnim papirima koji djeluje i na poljskom, češkom i mađarskom tržištu. Finax trenutno pruža PEPP svojim klijentima u Slovačkoj. Budući da je Hrvatska usvojila zakone potrebne za uvođenje PEPP-a, broker ga sada može pružiti i lokalnim klijentima.

“Hrvati su među prvima u Europi koji mogu povećati svoju mirovinsku štednju kroz novi europski mirovinski proizvod”, kaže Juraj Hrbatý, direktor Finaxa. “Ovih dana lansiramo ga i u Češkoj. Vjerujemo da će se uskoro pridružiti još zemalja Europske unije, a planiramo do kraja ove godine pružiti europske mirovine i klijentima iz Poljske, Mađarske, Slovenije i Rumunjske.”

“Nastojimo ponuditi PEPP prvenstveno multinacionalnim tvrtkama i mladim ljudima s poslovnom mobilnošću diljem Europske unije. Zahvaljujući povezanim poreznim poticajima i nametima, PEPP će postati naš ključni proizvod u nekoliko zemalja, a također nam i pomoći da se smjestimo na nova tržišta”, dodaje Juraj Hrbatý.

Konferenciji za medije nazočila je i Vedrana Pribičević, predsjednica Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova i profesorica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, koja je ovom prilikom izjavila: “PEPP je mirovinski proizvod namijenjen generaciji koja dolazi, ali ne samo njima. S potpunom integracijom Hrvatske u Europsku Uniju, radnici su postali mobilni pa je i vrijeme da njihova mirovinska štednja postane mobilna. To znači da će građani Europske Unije moći birati žele li svoju mirovinsku štednju ostaviti u zemlji u kojoj su radili ili ju prenijeti sa sobom kada se sele u druge dijelove Unije. PEPP nudi i visoku razinu transparetnosti po pitanju troškova i naknada, ograničene troškove investiranja te garantira kapital nakon umirovljenja, primjerice mijenjajući investicijske strategije ka konzervativnijima kako se korisniku bliži mirovina. U tom smislu proizvod je itekako dobrodošao kao komplement klasičnoj mirovinskoj štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu na kontinentu koji sve više stari.”

Komentirajte prvi

New Report

Close