Euro nadomak novih najviših razina u 2,5 godine

Autor: Poslovni.hr/H , 03. kolovoz 2017. u 16:37
Foto: Thinkstock

Euro se u četvrtak na međunarodnim tržištima zadržao nadomak novih najviših razina u 2,5 godine prema dolaru, kojeg i dalje pritišću neizvjesnosti na političkom i planu monetarne politike, pa u potrazi za novim smjernicama ulagači čekaju nove američke podatke o zaposlenosti.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,1844 dolara, što je nadomak njegovih najviših razina prema dolaru u posljednje 2,5 godine, od 1,1910 dolara, koje je u jednom trenutku dosegnuo u trgovanju u srijedu.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao je jutros blagih 0,1 posto, na 92,940 bodova. U srijedu je u jednom trenutku skliznuo na 92,548 bodova, najniže razine od svibnja 2016. godine.

Funta je pritom blago ojačala prema dolaru, na 1,1323 dolara, u očekivanju odluka sa sjednice britanske središnje banke Bank of England (BoE). Tržišta očekuju da bi u porukama mogli ponovno više signalizirati sklonost labavoj monetarnoj politici, nakon kratkotrajne navale optimizma u lipnju kada je spominjana mogućnost skorog zaoštravanja monetarne politike. 

Premda je euro od početka godine prema dolaru ojačao više od 12,5 posto, nova Reutersova anketa pokazala je da bi mogao dodatno jačati, uz podršku očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) početi postupno smanjivati izdašne programe poticaja za gospodarstvo. 

Anketa provedena među 60 valutnih analitičara pokazala je da će euro blago oslabiti u idućoj godini, no da se očekuje da će 2017. godinu zaključiti na višim razinama u odnosu na one na kojima je započeo godinu.

Nove smjernice ulagačima u pogledu daljnjih poteza u američkoj monetarnoj politici pružit će izvješće o zaposlenosti koje se očekuje u petak. Unatoč dvoznamenkastom rastu dobiti američkih kompanija u drugom kvartalu i dodatnih 178 tisuća novih radnih mjesta u američkom privatnom sektoru u prošlome mjesecu, splasnula su očekivanja trećeg rasta ključnih kamatnih stopa do kraja ove godine, a prema procjenama tržišta sada iznose svega 35 posto. 

"Podaci o zaposlenosti morali bi biti jako dobri da bi se ublažilo sve izraženije nepovoljno ozračje prema američkoj valuti. Stoga bismo trebali očekivati njegovo daljnje slabljenje, osim ako se nešto drugo ne dogodi", kazao je Viraj Patel, valutni analitičar u banci ING.

Komentirajte prvi

New Report

Close