Ekonomski rast do kraja godine na ‘pozitivnoj’ nuli

Autor: Ana Blašković , 13. ožujak 2013. u 22:01
Tržišta, kao i MMF, tek očekuju odlučnije poteze Vlade koji bi usporili pad/FOTOLIA

Od dvanaest anketiranih analitičkih kuća čak polovica njih predviđa pad već ove godine, dok je Vlada i dalje računa na rast 0,7 posto.

Pokazatelji zdravlja domaćeg gospodarstva ne ostavljaju puno razloga za optimizam. Namjera Vlade da smanji bruto plaće u javnom sektoru za tri posto i time smanji pritisak na budžet, nije bila dovoljna da se očekivanja bitno promijene nabolje. U posljednjem izvješću Focus Economicsa pod nazivom 'FocusEconomics Consensus Forecast Eastern Europe' (www.focus-economics.com), temeljenom na procjenama dvanaest renomiranih analitičkih kuća, očekivanje rasta u ovoj godini ponovno je korigirano i to na nulu. Ključno pitanje je međutim, hoće li iduće očekivanje od gospodarstva biti još lošije od stagnacije.

Oporavak tek 2014.
Krajem prošlog mjeseca u Zagreb je stigla redovita Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uoči koje je Vlada naglo objavila rezanje mase bruto plaća javnog sektora za tri posto. MMF je potez pozdravio kao korak u dobrom smjeru, no nije bio puno manje kritičan u ocjenama da je potrebno odlučnije rezanje javnih rashoda, posebno troškova u mirovinskom i zdravstvenom sustavu. "Konsenzus panelista FocusEconomicsa je da će rast u 2013. biti nula posto što je 0,2 postotna boda manje od prošlomjesečnih očekivanja. U 2014. godni panelisti očekuju da će rast ubrzati na 1,4 posto", stoji u najnovijem izvješću. Od dvanaest anketiranih konzultantskih kuća, polovica vjeruje da će ekonomija zabilježiti čak i pad BDP-a do kraja godine, dok druga polovica ima slaba, no ipak pozitivna očekivanja.

Najpesimističniji su u Capital Economicsu, Raiffeisen i Bečki institut za međunarodne ekonomske studije koji prognoziraju pad BDP-a od 0,5 posto. Economist Intelligence Unit računa na pad od 0,4 posto, dok Ekonomski institut Zagreb i Experian očekuju malo blaži pad od 0,2 posto. Pozitivna očekivanja od ekonomije imaju Deutsche Bank (1 posto), po 0,5 posto rasta prognoziraju UniCredit i JP Morgan, slijede ING (0,2 posto), OTP banka (0,1 posto) i Erste banka (0 posto). Svoja očekivanja za 2013. nedavno je umanjila i Vlada koja umjesto 1,8 posto rasta sada očekuje 0,7 posto što je i dalje optimističnije i od najvedrijih prognoza analitičara. Službena domaća statistika potvrdila je da je BDP u prošloj godini pao dva posto. U četvrtom tromjesečju 2012. pad je bio još izraženiji, 2,3 posto usporedi li se s istim razdoblje m godinu prije. 

Usporavanje inflacije
Cijene su početkom godine lagano ubrzale svoj rast u odnosu na kraj prošle godine. U siječnju je inflacija porasla na 5,2 posto u odnosu na 4,7 posto u prosincu. Do kraja ove godine rast opće razine cijena ekonomiji ne bi trebao predstavljati veći problem. Panelisti očekuju da će usporiti na umjerenih 2,9 posto što je 0,3 postotna boda više od očekivanja prošlog mjeseca. Slična situacija bit će i u narednoj godini u kojoj anketa FocusEconomicsa procjenjuje usporavanje godišnje inflacije na 2,5 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close