EIB planira izdavanje obveznica na blockchain tehnologiji

Autor: Ana Blašković , 13. travanj 2021. u 22:00
Werner Hoyer, predsjednik Europske investicijske banke/SHUTTERSTOCK

Sastanci s investitorima oko inauguracijske prodaje započet će u četvrtak, 15. travnja, a trebali bi potrajati nekoliko idućih tjedana.

Europska investicijska banka (EIB) planira iskoristiti snagu blockchaina za prodaju obveznica čime bi potencijalno mogla povećati upotrebu te tehnologije kao instrumenta regionalnog tržišta dužničkih vrijednosnih papira.

Predvodnica u inovacijama

Prema pisanju Bloomberga, investicijska banka Europske unije angažirala je Goldman Sachs grupaciju, Banco Santander i Societe Generale da ispitaju mogućnosti tzv. digitalnih obveznica u eurima.

Njihova registracija i namira bile bi provedene korištenjem blockchain tehnologije, rekao je Bloombergu neimenovani izvor upoznat sa situacijom koji je zatražio anonimnost jer nije ovlašten davati informacije u javnost.

Sastanci s investitorima oko inauguracijske prodaje započet će u četvrtak, 15. travnja, a trebali bi potrajati nekoliko idućih tjedana, dodao je taj izvor. Iz banke nisu željeli službeno komentirati neslužbene informacije.

Europska investicijska banka često je u prošlosti bila predvodnica u inovacijama na europskom tržištu kapitala. Primjerice, EIB se nalazio među prvim izdavateljima zelenih i održivih obveznica, a sudjelovao je i kao ‘benchmark’ novoj kratkoročnoj stopi ESTR.

Najnoviji potez koji spaja blockchain i tržište duga dolazi nakon istupa predsjednice Europske središnje banke Christine Lagarde koja je najavila da bi institucija kojoj je na čelu mogla lansirati digitalnu valutu oko sredine ovog desetljeća.

Daleko od široke upotrebe

Upotreba blockchain tehnologije već je našla svoje primjene u financijskom svijetu.

Niz svjetskih igrača i izdavatelja, od Svjetske banke, China Construction Bank Corpa, JPMorgan Chasea do National Bank of Canada, dosad su već eksperimentirali s izdanjima baziranim na blockchainu u posljednjih nekoliko godina. Ipak, njegova široka upotreba na tržištima duga još uvijek je daleko od ‘mainstreama’.

Ta tehnologija koristi se za verificiranje i bilježenje transakcija koje su u srži kriptovaluta suočava se s nizom prepreka za široku upotrebu, a posljednja među njima je pandemija Covida 19 koja je izazvala odgode nekih projekata.

S druge strane, blockchain ima dulju povijest upotrebe u kreditima i na njemačkom ‘Schuldscheindebt’ tržištu.

Riječ je o alternativnoj metodi prikupljanja kapitala umjesto zajmova ili obveznica, a dealovi mogu dosezati od 10 milijuna do preko milijarde eura kapitala. Primjerice, kompanija dogovori aranžiranje s jednom ili više banaka i ‘deal’ se potom sindicira.

Nakon zatvaranja knjiga, konačna cijena izračunava se prema potražnji, a svaka tranša se dijeli u manje dijelove i izdaje kreditorima čija brojka u konačnici može dosegnuti stotine. Proizvođač automobila Daimler AG prvi je prodao 100 milijuna eura ‘Schuldscheina’ koristeći blockchain 2017.

Također, njemačka podružnica Telefonice koristila je blockchain u prikupljanju 200 milijuna eura putem zajma početkom siječnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close