ECB povećao program otkupa obveznica za još 600 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 04. lipanj 2020. u 22:00
Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke/REUTERS

ECB-ova jučerašnja objava dodatno je snizila prinose na obveznice najranjivijih držav.

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je objavila da će povećati svoj Pandemijski program izvanredne kupnje (PEPP) za dodatnih 600 milijardi eura kako bi potaknula gospodarstvo eurozone.

Zajedno s programom kupnje državnih obveznica vrijednim 750 milijardi eura koji je ECB najavio u ožujku, ukupni monetarni poticaji dosegli su 1,35 bilijuna eura.

ECB je u četvrtak nakon održane sjednice Vijeća guvernera naglasio da će se krizni program kupnje obveznica produžiti do lipnja 2021. godine, šest mjeseci duže od prijašnjih najava. No, moguće je da taj program potraje sve dok središnja banka eurozone vjeruje da kriza nije gotova.

Otkako je najavljen u ožujku, PEPP je pomogao u spuštanju troškova zaduživanja članica eurozone. ECB-ova jučerašnja objava dodatno je snizila prinose na obveznice najranjivijih država, pa je prinos na 10-godišnju talijansku obveznicu pao sa 1,56 posto na 1,40 posto.

Pali su i prinosi na grčke, španjolske i portugalske obveznice, prenosi CNBC. Što se tiče kamatnih stopa, one su ostale nepromijenjene, sukladno očekivanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close