ECB dodatno ublažio monetarnu politiku, ponovo pokreće program kupnje obveznica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. rujan 2019. u 09:18
Foto: Reuters

Predsjednik Mario Draghi s tiskovne je konferencije poručio da je rizik recesije u eurozoni malen, premda je u posljednje vrijeme porastao.

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je spustila kamatnu stopu na depozite banaka još dublje u negativno područje, najavila je novi krug kupnje obveznica i obećala dulje razdoblje niskih kamatnih stopa radi podrške posustalom gospodarstvu.

ECB je na današnjoj sjednici spustio za 0,10 postotnih bodova negativnu kamatnu stopu na prekonoćne depozite, na minus 0,5 posto, novu rekordno nisku razinu.

Potvrdili su druge dvije kamatne stope, uključujući ključnu od nula posto, poručivši da će kamatne stope ostati na niskim razina kroz dulje razdoblje.

Od 1. studenoga planiraju ponovo pokrenuti program kupnje obveznica, i to u mjesečnom iznosu do 20 milijardi eura.

"Upravno vijeće očekuje da će se program (kupnje obveznica) provoditi sve dok bude potrebno da se ojača poticajni utjecaj politke kamatnih stopa i da će biti priveden kraju netom prije nego što ECB počne podizati ključne kamatne stope", stoji u ECB-ovu priopćenju.

Predsjednik Mario Draghi s tiskovne je konferencije poručio da je rizik recesije u eurozoni malen, premda je u posljednje vrijeme porastao.

Stoga ćemo se svim sredstvima boriti protiv slabljenja gospodarstva, naglasio je Draghi.

"Podaci objavljeni nakon zadnje sjednice upravnog vijeća nagovješćuju produljeno razdoblje slabosti u gospodarstvu eurozone, tvrdokorne značajne rizike daljnjeg slabljenja i prigušene inflacijske pritiske", upozorava čelnik ECB-a.

Zbog tih rizika treba nastaviti provoditi "vrlo ekspanzivnu monetarnu politku", obrazložio je Draghi današnju odluku upravnog vijeća.

"Imamo dovoljno manevarskog prostora da nastavimo ovim ritmom prilično dugo, bez potrebe za raspravom o limitima", naglasio je.

Među alatima takve politike, koja bi trebala potaknuti rast gospodarstva kroz kontinuirani priljev kredita, u ECB-u namjeravaju bankama kompenzirali dio troškova proizišlih iz spuštanja kamatne stope na depozite još dublje u negativni teritorij. Najavili su tako da će dio depozita banaka osloboditi obveze plaćanja negativne kamatne stope.

Ublažili su također uvjete dugoročnih operacija refinanciranja (TLTRO-III) za banke.

Bančini su stručnjaci u danas objavljenom izvješću snizili prognoze iz lipnja i sada očekuju da će gospodarstvo eurozone ove godine porasti 1,1 posto, te 1,2 posto u 2020. Inflacija će ostati daleko ispod zacrtanih nešto manje od dva posto – ove se godine očekuje u visini 1,2 a iduće od jedan posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close