Dolar oštro pao, euro ojačao

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2024. u 10:40
foot: pixabay

U fokusu ulagača bilo je prošloga tjedna izvješće predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu o gospodarskoj situaciji.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, dok je euro ojačao nakon poruka iz američke i europske središnje banke da bi uskoro mogle početi smanjivati kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 102,74 boda.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti pala 0,9 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0940 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 2,1 posto, pa je njegov tečaj skliznuo na 147,05 jena.

U fokusu ulagača bilo je prošloga tjedna izvješće predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu o gospodarskoj situaciji.

Poručio je da čelnici središnje banke žele biti sigurni da će inflacija i dalje slabiti prema ciljanoj razini od 2 posto prije nego što odluče smanjiti kamatne stope, a da se ta odluka bliži.

Powellovi komentari učvrstili su procjene na tržištu da bi Fed mogao početi smanjivati kamate u lipnju.

Premda se očekuje da će uskoro i Europska središnja banka početi smanjivati kamate, euro je prošloga tjedna ojačao prema američkoj valuti.

Na sjednici u četvrtak čelnici Europske središnje banke ostavili su kamate nepromijenjene na rekordno visokim razinama, kao što se i očekivalo, no signalizirali su da bi u lipnju mogli početi smanjivati kamate.

Najviše je prema dolaru prošloga tjedna ojačala japanska valuta.

To se zahvaljuje signalima iz japanske središnje banke da bi uskoro mogla ukinuti negativne kamatne stope i započeti normalizaciju monetarne politike, nakon što je godinama vodila izuzetno poticajnu politiku.

Komentirajte prvi

New Report

Close