Dolar ostaje dominatni vladar, ali je sve više pukotina u njegovoj poziciji

Autor: Ana Blašković , 24. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Posezanje SAD-a za sankcijama kod vanjskopolitičkih problema otvorilo put renbimbiju.

Odluka Argentine da plati 2,7 milijardi dolara duga MMF-u, od 44 milijardi ukupno, u renminbiju prošlog mjeseca bio je mali, no još jedan u nizu, pokazatelja pukotina u dosad neospornoj dominaciji američkog dolara kao svjetske valute.

Sve je više onih koji smatraju da je to pokazatelj širih promjena koje se događaju u međunarodnom financijskom sustavu, a koje će postati trajne.

Prema pisanju FT-a, na drugoj strani planete, Bangladeš je također posegnuo za renbimbijem u travnju – kada je morao platiti Rusiji za nuklearnu elektranu. Dolari nisu bili opcija zbog američkih sankcija, a plaćanje u rubljama nije bilo izvedivo za Bangladeš.

50

posto iznosi udio dolara u globalnim deviznim rezervama u 2023.

Prepolovljeni udio
Ekonomijama u razvoju sve više smeta dominacija dolara u međunarodnoj trgovini i financijama, posebice jer se američki udio u globalnom gospodarstvu više nego prepolovio od Drugog svjetskog rata i pojave novih ekonomskih sila, Kine, Indije i Brazila. ‘Dedolarizacija’ je sve donedavno bila puki slogan zbog ogromne moći dolara, no širenjem sankcija SAD-a i pojavom novih tehnologija za međunarodna plaćanja, slika se počinje mijenjati.

Situaciju želi iskoristiti Kina nastojanjem da razvije alternativni globalni sustav plaćanja. Cilj nije svrgnuti dolar s trona već uzdrmati njegovu dominaciju i napraviti dovoljno prostora za ekonomski opstanak Kine ako se jednog dana nađe pod sankcijama SAD kakve je uveo Rusiji.

“SAD koristi svoju financijsku moć kao geopolitičko oružje, a hegemonija američkog dolara veliki je dio toga. Ako SAD cilja bilo koju zemlju u razvoju sa sankcijama kroz sustav plaćanja, mi ćemo patiti”, rekao je jedan kineski dužnosnik FT-ju pod uvjetom anonimnosti.

Lista osoba i tvrtki koje SAD drži pod sankcijama sadrži više od 12 tisuća imena na 2206 stranica. Popis se naglo proširio u zadnjih desetak godina jer su se američki predsjednici odlučivali na naizgled jeftino rješenje (i bez prolijevanja krivi) za vanjskopolitičke probleme.

Posezanje za sankcijama naglo je ubrzalo u prošlom desetljeću jer su se američki predsjednici u nizu odlučili za naizgled jeftino rješenje vanjskopolitičkih problema i – bez krvi. “Implicirana eksteritorijalnost plaši druge vlade. Kada imate četvrtinu svjetskog gospodarstva pod nekim oblikom sankcija i prijetnjom da se mogu koristiti protiv bilo koje zemlje u bilo kojem trenutku, to mijenja igru”, rekao je Christopher Sabatini, suradnik za Latinsku Ameriku u Chatham Houseu.

Preskočio dolar

U ožujku je renminbi premašio dolar i postao najkorištenija valuta u kineskim prekograničnim plaćanjima, prema kineskoj Državnoj upravi za devize.

Znatno proširene zapadne sankcije nisu samo uznemirile autoritarne države već su i razljutile sile u usponu, poput Brazila, koje vjeruju da se međunarodni financijski sustav ne bi trebao koristiti poput oružja. Prepreka za sile u usponu je duboka ukorijenjenost dolara, no Kina je cijelo vrijeme nudila vlastite alternative.

Fokus Pekinga je bila oslabiti moć Swifta, globalne platforme preko koje se odradi oko 90 posto prekograničnih transakcija. Kineska strategija je višestruka i, još važnije, počinje davati važne rezultate, kažu analitičari. Jedan dio je stvaranje većeg fonda likvidnosti u renminbiju na offshore tržištima kapitala za povećanje ponude kineske valute trgovcima i ulagačima.

Drugi je uspostavljanje Prekograničnog međubankarskog platnog sustava (Cips), kineskog rivala Chipsu, najvećem svjetskom sustavu kliringa i namire u dolarima privatnog sektora, i Swiftu. Ukupni obračuni na Cipsu skočili su za više od petinu na 97 bilijuna renmibija u 2022. Strategija uključuje i lansiranje digitalnog renminbija, koji omogućuje obavljanje transakcija bez prolaska kroz Chips ili Swift.

Dolar gubi status
Kineska želja da promiče vlastitu valutu bila je ograničena činjenicom da nije u potpunosti konvertibilna. Unatoč tome, u ožujku je renminbi premašio dolar i postao najkorištenija valuta u kineskim prekograničnim plaćanjima, prema kineskoj Državnoj upravi za devize (Safe).

Stephen Jen, bivši stručnjak za valute Morgan Stanleyja, rekao je u travnju da dolar gubi status međunarodne rezerve mnogo brže nego što se općenito prihvaća. Kada se uskladi s kretanjem tečaja, njegov udio u globalnim rezervama pao na 58 posto u 2023. sa 73 posto u 2001., zaključuje FT.

Komentirajte prvi

New Report

Close