Dolar najsnažniji u posljednja četiri mjeseca

Autor: Poslovni dnevnik , 29. ožujak 2021. u 11:54
Optimizam u vezi dolara pripisuje se najnovijim dobrim signalima s američkog tržišta rada/Reuters

Tečaj eura istodobno je ojačao 0,25 posto u odnosu na dolar, na 1,1793 dolara.

Dolar se u petak zadržao nedaleko najviših razina u četiri mjeseca prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, na kojima investitori radi daljnjih smjernica prate nove gospodarske pokazatelje, a euro se oporavio od većih gubitaka dan ranije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio u minusu 0,1 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 92,734 boda, no drži se nedaleko novih najviših razina u četiri mjeseca, koje je nakratko dosegnuo u trgovanju dan ranije.

Tečaj eura istodobno je ojačao 0,25 posto u odnosu na dolar, na 1,1793 dolara, oporavivši se u odnosu na najniže razine od studenoga lani, na koje je kliznuo u trgovanju dan ranije.

Od važnih vijesti za tržišta izdvaja se najnovije izvješće instituta Ifo koje je pokazalo zamjetno poboljšanje poslovne klime u Njemačkoj u ožujku, na najviše razine u posljednje gotovo dvije godine.

Optimizam u vezi dolara pripisuje se najnovijim dobrim signalima s američkog tržišta rada i najavi američkog predsjednika Joea Bidena da postavlja novi cilj, a to je 200 milijuna doza cjepiva protiv COVID-19 u Sjedinjenim Državama u prvih sto dana svoga mandata.

Zajedničku europsku valutu pritišću, s druge strane, bojazni investitora da će se europska gospodarstva sporije oporavljati nego se očekivalo, zbog novog vala zatvaranja u Europi i spore provedbe cijepljenja protiv COVID-19.

Zabrinutosti u vezi sporog cijepljenja u EU i napetosti u odnosima s bivšom članicom Britanijom u vezi izvoza cjepiva postale su glavna tema, kažu trgovci valutama.

“Mišljenja smo da su najnovija kretanja na deviznim tržištima stvar korekcije i da nisu dio novog trenda u 2021.”, napisali su analitičari banke ING.

Komentirajte prvi

New Report

Close