Divljanje koronavirusa u Indiji snizilo cijene nafte

Autor: Poslovni dnevnik , 27. travanj 2021. u 14:18
Tržište energenata sa strepnjom prati epidemiološku situaciju u Indiji /REUTERS

Uz Indiju koja je treći svjetski potrošač, investitore brine i novi val zaključavanja u Japanu, 4. po potrošnji nafte.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 1 posto jer se zbog daljnjeg širenja koronavirusa u nekim zemljama potražnja za “crnim zlatom” ne oporavlja tako brzo kako su se trgovci nadali.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 1 posto, na 66,11 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,6 posto, na 62,14 dolara.

Nastavljen negativan trend

Negativni trend nastavljen je i početkom ovog tjedna. Cijene nafte jučer su pale više od 1,5 posto. Tako se barelom Brent nafte trgovalo 65 dolara, a WTI naftom po 61 dolar. To je ponajviše posljedica naznaka slabosti potražnje.

Trgovce je pritom najviše zabrinuo podatak da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle za 594.000 barela, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali pad za tri milijuna barela.

“Neočekivani i visoki rast zaliha u SAD-u potaknuo je zabrinutost zbog slabe potražnje”, rekao je Satoru Yoshida iz Rakuten Securitiesa. Na tržištu sa strepnjom prate i nagli rast broja zaraženih koronavirusom u Indiji, trećem po veličini potrošaču nafte u svijetu.

Japan, četvrti uvoznik nafte u svijetu, uveo je, pak, treći val zaključavanja u Tokiju i tri regije. Zaključavanje se odnosi na četvrtinu stanovništva.

“Raspoloženje na tržištu pomutila je činjenica da se pandemija COVID-19 u Indiji i Japanu ponovno širi velikom brzinom, unatoč nadi da će cijepljenje poboljšati situaciju sa zarazom”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa. “Priča nam je poznata, bolji izgledi za odnos ponude i potražnje za naftom u drugoj polovini godine nadmeću se sa sumornom stvarnošću”, objašnjava Varga.

Padu cijena pridonio je i napredak u pregovorima između Irana i svjetskih sila o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. Dogovor bi, naime, mogao rezultirati rastom iranskog izvoza i povećanjem ponude. Podršku cijenama pružaju, pak, dobri gospodarski pokazatelji u Europi.

Istovremeno, američke naftne kompanije smanjile su prošli tjedan broj aktivnih bušotina za jednu, na 438 buotina. No, smanjenje broja bušotina nije zabilježeno od ožujka, prema podacima tvrtke za energetske usluge Baker Hughes.

Podrška cijenama

Izvješće londonske tvrtke Markit pokazalo je da je indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone u travnju porastao više nego što se očekivalo, što upućuje na ubrzanje oporavka gospodarstva od koronakrize. Raspoloženje je poduprlo i postupno ublažavanje mjera zatvaranja u sve većem broju europskih zemalja.

“Rast PMI indeksa širom Europe, slabiji američki dolar i blaže mjere zaključavanja koje planiraju neke europske zemlje blago podupiru cijene nafte”, kaže Giovanni Staunovo iz švicarske banke UBS. Podršku cijenama pružaju i podaci koji ukazuju na jačanje oporavka američkog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close